Biznis

Konzum planira otkupiti 16.000 tona bh. voća i povrća

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Konzum kroz resurse koje ima podržava bh. proizvode i na taj način jača bh. ekonomiju, kazao je u razgovoru za poslovni portal eKapija.ba Adnan Šteta, izvršni direktor Konzuma u BiH.

Navodi kako sa svojim dobavljačima mnogo rade na edukaciji i prenošenju iskustava iz regije, a koja su neophodna da bh. proizvodi izađu u regiju bivše Juigoslavije u Akrokorovu maloprodajnu mrežu.

“Dosta toga smo napravili. Imamo jako puno proizvoda iz BiH koji se prodaju u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori. Radimo velike promocije i u BiH. U zadnje vrijeme smo aspekt dali na svježe voće i povrće. U ovoj godini u BiH ćemo otupiti više od 16.000 tona domaćeg voća i povrća, više od 11.000.000 litara domaćeg mlijeka, više od 2.000 tona domaće piletine. Sve su ovo brojke koje pokazuju da Konzum želi i hoće bh. proizvođače čime jača i bh. privredu”, pojasnio je Šteta.

Šteta se prisjetio i uspješne akvizicije Konzuma u regiji koja za rezultat ima 4.500 uposlenih. Također, naveo je i činjenicu da je Konzum u proteklih deset godina u kontinuitetu otvarao nove objekte i zapošljavao nove radnike.

“Naš plan za ovu i naredne dvije godine jeste otvaranje 30 maloprodajnih objekata širom BiH i zapošljavanje novih ljudi. Isto tako kroz projekte sa našim proizvođačima i dobavljačima jačamo i povećavamo njihov promet i dovodimo do zapošljavanja kod naših partnera što je još jedan primjer jačanja bh. ekonomije”, kazao je Šteta, te naveo kako je bh. proizvodnja jaka u segmentu svježe hrane voća, povrća, mesa, mliječnih proizvoda… Udio ovih proizvoda u Konzumu je kaže Šteta blizu 60 posto od ukupnog prometa koji Konzum realizira u BiH.

Inače Šteta, je bio učesnik panela o prehrambenom sektoru regiona u okviru SBF koji se u četvrtak održao u Sarajevu.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno