Politika

Konačno izbor kantonalne vlade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što prošle sedmice nisu bili u mogućnosti da formiraju novu Vladu Zeničko-dobojskog kantona, koalicioni partneri SDA, DF-Željko Komšić i HNS/HDZ ističu kako su se stekli svi uslovi da u srijedu na sjednici Skupštine ZDK  bude izglasana Vlada, na čelu s premijerom Miralemom Galijaševićem (SDA), ali i bez ijedne žene na čelu ministarstava. Trzavice između, prije svega SDA i DF-a, s Federalnog nivoa i iz drugih kantona, tvrde, neće ugroziti njihov dogovor.

– Situacija u SBK i HNK nije uporediva s našom. Da smo išli paralelno s njima, ne bismo ni odmakli od početka i ne bismo postigli koalicioni dogovor. Pokušat ćemo imati neku svoju priču- kazala je Alma Kratina, predsjednica Kantonalnog odbora DF-a te dodala da je svima u interesu da se počnu rješavati nagomilani problemi, prije svih u zdravstvu.

Portparol SDA i zamjenik predsjedavajuće SZDK Jasamin Duvnjak također ističe da su se konačno stekli uslovi za implementaciju izbornih rezultata.

– Dugo se čekalo na implementaciju, ali nova Vlada će biti potvrđena, kako bi počela raditi. Parlamentarna većina je stabilna, mada imamo samo 18 od 35 glasova. Zbog toga ćemo morati biti odgovorni i oprezni prilikom zakazivanja sjednica SZDK na kojima će se donositi neki važni zakonski akti. Jer, s obzirom da zastupnici nisu profesionalci, uvijek se može desiti da neko izostane i da rizikujemo da nemamo dovoljan broj glasova za usvajnje prijedloga – kazao je Duvnjak.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno