Politika

Izabrana nova Vlada ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK), većinom glasova zastupnika vladajuće koalicije SDA, DF i NHS/HDZ, te i uz jedan glas BPS-a (ukupno 19), bez glasova protiv i sa 16 suzdržanih glasova opozicionih stranaka SBB – Fahrudin Radončić, SDP, SBiH i A-sda, potvrdila je danas izbor nove Vlade ZDK na čelu s premijerom Miralemom Galijaševićem (SDA).

Nova Vlada ZDK kormilo preuzima od tehničke premijera Muniba Husejnagića (SDP), koja je bila smjenjena još u martu prošle godine. Manadatar Galijašević, koji je sa svojim ministrima odmah i položio zakletvu, u svom je inaguracijskom govoru naveo kako preuzimaju vođenje ovog kantona u trenutku kada je prosječna plaća u ZDK- u samo 711 KM (u FBiH 822 KM), akumulirani deficit budžeta 89.000.000 KM, od čega čak 63,6 miliona KM iz proteklog mandatnog perioda. Prispjele i neplaćene obaveze su 51,6 miliona, krediti 26,8 miliona, od čega ove godine na naplatu stiže 5,6 miliona, a 99 miliona KM bez kamata je dug budžetskim korisnicima po osnovu izvršnih sudskih presuda po tužbi za nepoštivanje kolektivnih ugovora. Zbog svega navedenog, kazao je Galijašević, ako se ne promijeni pristup, ZDK-u prijeti bankrot, kada više neće biti ni plaća, naknada, poticaja…

– Moramo uvesti moratorij na daljnje zapošljavanje u javnom sektoru, te preispitati sva zapošljavanja u javnom sektoru u zadnje dvije godine- poručio je Galijašević, dodavši da će podržati svaku inicijativu za izjmenu Zakona o raspodjeli javnih prihoda Fedracije BiH. 

Novi ministri Vlade ZDK

Novi članovi Vlade ZDK postali su SDA-ovi ministri Himzo Smajić iz Tešnja (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo), Nuredžehan Šahinović iz Žepča (rad, socijalna politika i izbjeglice), Fahrudin Čolak iz Olova (boračka pitanja), Mirnes (Fadil) Bašić iz Kaknja (pravosuđe i uprava) i Mensur Sinanović iz Zavidovića (obrazovanje, nauka, kultura i sport), zatim Bojan Gvozdenović iz Zenice (zdravstvo), Goran Bulajić iz Zenice (prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije) i Hajrudin Žilić iz Olova (policija) iz DF-Željko Komšić, te HDZ-ovi Andrej Kajić iz Žepča (finansije) i Zvonimir Anđelić iz Usore (privreda).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno