Politika

Saopćenje Foruma žena SDP Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona nije uspjela u petak 6. marta uputiti čestitku ženama za njihov praznik 8. mart. Dan žena , doduše, nije ni pomenut na ovom trodijelnom zasjedanju koje je pomjerano da bi vladajuća koalicija (SDA, DF, HDZ) dočekala još jednog zastupnika (iz SDA) kako bi mogla izglasati novu vladu.
Zastupnik nije došao i poslije tri pauze – zasjedanje je odgođeno za srijedu 11. marta pa će čestitka ženama ZDK, ali i cijele zemlje koja ima proevropske ambicije – kasniti.
Naime, izborom nove vlade (prijedlog je već poznat) iz Zeničko-dobojskog kantona biće odaslana poruka ženama, ali i svim demokratski opredjeljenim ljudima, o uvažavanju važnosti, vrijednosti i jednakosti „slabijeg“ spola.
Konkretno, zaboravljajući na zakonsku odredbu da u organima izvršne vlasti procenat „zatupljenosti osoba različitog spola“ treba biti najmanje 40 posto, kadrovici SDA, HDZ i DF-a su predlažući nove ministre udarili muški po ženama.
U Kantonu sa gotovo pola miliona stanovnika i biračkim tijelom u kojem su polovina žene, prenebregnuta je činjenica da nema pametne, a kamoli sposobne, pa ako hoćemo i podobne koja bi mogla biti ravnopravan član Kantonalne vlade. U mandatu vlade koja odlazi tri su žene (!) bile na ministarskim pozicijama (finansije, zdravstvo, pravda)!

„Opravdanje“ da je izborom predsjedavajuće Skupštine ZDK učinjeno dovoljno na priznavanju važnosti žene i njene uloge u društvu u najmanju ruku je nepirstojno, jer zakon je za razliku od ljudi isključiv i on kaže, a treba to nekome ponoviti i hiljadu puta, da učešće „osoba različitog spola“ u izvršnoj vlasti treba da bude najmanje 40 posto.

Kada se sabere i izračuna matematikom SDA, HDZ i DF-a, ispada da 40 posto „jest jednako nula“!
Ne pomaže slatkorječivost jednog od predstavnika SDA koji kroz medije punim ustima hvali žene, njihov um, osviještenost, angažovanost pa i ljepotu, ali udri muški – neka im je daleko kuća od vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu.

Poslije ćemo, kažu iz SDA, HDZ i DF-a pokazati koliko smo naklonjeni ženama prilikom izbora drugih funkcija u vlasti ZDK. Nije li to naznaka da će umjesto najavljene harmonizacije, doći do haremizacije vlasti – muškarci šefovi, žene ostali.
Vlada će biti muška i zato joj već sada treba postaviti pitanje: treba li danas, sada i ovdje, u Zeničko-dobojskom kantonu, Federaciji i Bosni i Hercegovini narodu i biračima pojasniti da se nešto što piše u Zakonu MORA provoditi! A svi znamo da piše u Zakonu, a ne treba biti puno pametan pa zaključiti da ista vlast i to zakonodavna, u vidu Skupštine ZDK – krši Zakon!

Osmomartovska čestitka ženama ZDK će kasniti i biće bez karanfila, ruže ili poljupca. Zastupnici u Skupštini ZDK čestitaće ženama postupkom po onoj narodnoj „Ne čestitaj mi poljupcima, čini to postupcima!“ Postupak je za svaku sramotu, na obraz onima za koje su, ne treba to zaboraviti, glasale i žene!

P.S.
Istine radi izdvajamo Član 20 Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini:

Član 20.
(1) Državna tijela na svim nivoima organizacije vlasti, i tijela lokalne samouprave, uključujućizakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, političke stranke, pravna lica s javnim ovlaštenjima, pravna licakoja su u vlasništvu ili pod kontrolom države, entiteta, kantona, grada ili općine ili nad čijim radomjavni organ vrši kontrolu, osigurat će i promovirati ravnopravnu zastupljenost spolova u upravljanju,procesu odlučivanja i predstavljanju. Ova obaveza postoji i za sve ovlaštene predlagače prilikom izborapredstavnika i delegacija u međunarodnim organizacijama i tijelima.
(2) Ravnopravna zastupljenost spolova postoji u slučaju kada je jedan od spolova zastupljen najmanjeu procentu 40% u tijelima iz stava (1) ovog člana.
(3) Diskriminacijom po osnovu spola smatra se situacija kada ne postoji ravnopravna zastupljenost izstava (2) ovog člana.
(4) Tijela iz stava (1) ovog člana u cilju ostvarivanja ravnopravne zastupljenosti spolova i otklanjanjadiskriminacije dužna su donositi posebne mjere propisane članom 8. ovog Zakona.

FORUM ŽENA SDP BIH ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno