Politika

Koalicija “Pod lupom” zabilježila 238 izbornih nepravilnosti u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koalicija “Pod lupom” zabilježila 238 izbornih nepravilnosti u BiH – Stotinu posmatrača Koalicije „Pod lupom“ zabilježilo je 238 slučajeva izbornih nepravilnosti, a od toga 81 slučaj se odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj opštini ili gradu u Bosni i Hercegovini.

Rezultati se odnose na na izvještaje posmatrača u tri sedmice tokom septembra.

„Prema Izbornom zakonu BiH zabranjen je bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja u vremenu od datuma raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje. Ovakav vid preuranjene kampanje predstavlja evidentno kršenje odredbi Izbornog zakona BiH”, rekao je novinarima u Banjaluci Srđan Ostojić, izborni analitičar Koalicije za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini raspisani su za 15. novembar, dok će u Mostaru, nakon 12 godina, biti održani 20. decembra.

Koalicija “Pod lupom” ustanovila je da se među izbornim nepravilnostima našla i zloupotreba javnih resursa i zloupotreba funkcija, najčešće kroz intenziviranje javnih radova i učešće javnih službenika u kampanji političkih subjekata.

Ukupno su zabilježena 54 takva slučaja.

“Po broju zabilježenih slučajeva slijedi 19 slučajeva pristrasnog medijskog izvještavanja, 13 slučajeva pritiska na medije ili NVO, te po 11 slučajeva zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte i raspirivanja etničke, vjerske ili rasne netrpeljivosti. Posebno zabrinjava 10 zabilježenih slučajeva pritiska na birače i kupovine glasova”, navedeno je na konferenciji za novinare.

Koalicija “Pod Lupom” je zabilježila da 62 lokalne izborne komisije ne održavaju redovne sedmične sjednice.

U ovom periodu kada se radio izvještaj, kako je navedeno u saopštenju za javnost, registrovano je 7 prigovora političkih subjekata lokalnim izbornim komisijama.

Prigovori se odnose na trgovinu mjestima u biračkim odborima, stranačku pristrasnost lokalnih izbornih komisija i zloupotrebu ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte.

Lokalni izbori u BiH trebali su biti održani u oktobru, ali su odgođeni za novembar, jer BiH nije imala usvojen budžet, a u sredstvima za privremeno finansiranje, koje je bilo na snazi u vrijeme kada su trebali biti raspisani, nisu predviđena sredstva za izbore.

Autor: slobodnaevropa.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno