Politika

Koalicija Pod lupom: U pet općina drastično prekršen Izborni zakon BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz Koalicije ”Pod lupom”, koja vrši monitoring predizbornog perioda u BiH, tvrde da su došli do saznanja da se u pet općina u BiH “trguje mjestima u biračkim odborima“, i to u Rogatici, Srpcu, na Sokocu, Han Pijesku i Istočnom Novom Sarajevu.

-Konkretno, u općinama Sokolac i Istočno Novo Sarajevo je primijećeno da su pojedine stranke registrovane u Federaciji BiH, koje očigledno nemaju interes da imaju članove biračkih odbora u pojedinim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, predložile imena ljudi iz lokalne zajednice na mjesta u biračkim odborima, a koji su aktivisti stranaka registrovanih na području Republike Srpske – navode iz ove nevladine organizacije.

U preostalim općinama, dodaju, postoje saznanja o direktnoj trgovini članstvom u biračkim odborima između dva ili više političkih subjekata.

-Koalicija skreće pažnju na problem trgovine mjestima u biračkim odborima još od prošlih općih izbora 2014. godine, te je ove godine u aprilu u parlamentarnu proceduru uputila amandman na izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojim je predlagala javnu objavu imena svih članova svih biračkih odbora kako bi se spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima. Amandman nije dobio podršku poslanika i delegata Parlamentarne skupštine BiH i očito je da ovakva praksa odgovara većini parlamentarnih političkih subjekata – izjavila je regionalna koordinatorica Koalicije Bojana Trninić.

Izborni zakon BiH izričito zabranjuje ovakvu praksu kroz odredbu da jedan politički subjekt ne može imati više od jednog predstavnika u biračkom odboru.

-Trgovina mjestima u biračkim odborima predstavlja drastično kršenje Izbornog zakona i otvara prostor za manipulaciju glasovima birača na biračkim mjestima – ukazuju iz Koalicije “Pod lupom“ uz poziv Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i istražnim organima da pokrenu postupke provjere ovih informacija i sankcionišu počinitelje.

Posmatrači Koalicije su u općinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža izvijestili o slučajevima zloupotrebe javnih prostorija u svrhe aktivnosti političkih subjekata.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, političkim subjektima nije dozvoljena promocija unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, na vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama, osim na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Koalicija “Pod lupom“ poziva CIK da kazni počinitelje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno