Politika

Vrače i Roglić o obnovi zeničkog odmarališta Duće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vrače i Roglić o obnovi zeničkog odmarališta Duće – Eldin Vrače posjetio općinu Dugi rat, na čijem području se nalazi zeničko odmaralište Duće – Nekada smo tu ljetovali mi, sada će naša djeca

Kandidat za gradonačelnika Zenice Eldin Vrače susreo se u upravi općine Dugi Rat (Hrvatska) sa načelnikom te općine Jerkom Roglićem. Na teritoriji općine Dugi Rat (kod Omiša) se nalazi odmaralište DUĆE, koje je 2013. vraćeno Gradu Zenica, nakon višegodišnjeg sudskog procesa. Tri godine nema odluke kako ili čime pokrenuti obnovu odmarališta, koje su prije posljednjeg rata posjećivali mnogobrojni Zeničani, najviše mladi.

Tadašnja Skupština općine Zenica je 1962. godine od domicilnih stanovnika kupila tu lokaciju i koristila je do početka 90-ih godina prošlog stoljeća.
Raspadom Jugoslavije, ta odmarališta, čiji su vlasnici bili u drugim republikama, ostala su bez upravitelja. Za zemljište površine blizu 11.000 metara kvadratnih, na atraktivnoj lokaciji, uz more i Jadransku magistralu, općina Zenica pravno se sporila godinama.

Mještani Duća i Dugog Rata očekuju da se lokacija na kvalitetan način iskoristi. Oni koji se bave turizmom nadaju se da će tu biti adekvatni sadržaji, koji će pridonijeti razvoju tog kraja. I u općini Dugi Rat ističu zadovoljstvo. Nova ulaganja značila bi i priliv novca u općinsku blagajnu.
– Mi, kao općina, i dalje želimo da tu ostanu turističke destinacije. Nama je želja, a to smo i u prostornom planu predvidjeli, da sva ta područja koja su nekad bila odmarališta ostanu turističke zone, kaže Jerko Roglić, načelnik Općine Dugi Rat.

Kandidat za gradonačelnika Grada Zenice Eldin Vrače kaže da je već razgovarao sa potencijalnim investitorima i ulagačima, a da je jedini uslov da zenička djeca ponovo koriste ovu destinaciju. Bio bi to i kratkotrajni bijeg od zeničke industrijske kotline gdje bi naša djeca pod povoljnijim uslovima mogla koristiti objekat u vlasništvu Grada Zenice.

– Zeničanima želimo vratiti njihovo ljetovalište i za to smo već poduzeli korake. Članovi Savjeta za sport Snage Centra, istaknuti sportski radnici Grada Zenice, saglasni su da se djeca sve manje bave sportom i da treba više da se okrenemo sportu u školama, s posebnim naglaskom na važnost sistemskog rješenja sporta u predškolskim ustanovama, obzirom da do sada lokalna vlast nije prepoznala važnost ranog uključivanja u sport predškolske djece. Ovo je jasno iskazani stav Snage Centra, a odmaralište Duće je jedno od mogućih rješenja tog problema.

– Ukoliko nam birači daju priliku da pokažemo šta znamo, u saradnji sa školskim savezima krenut ćemo u masovnu obuku neplivača, budući da zadnje procjene pokazuju da je u osnovnoj i srednjoj školi gotovo 90% neplivača. Želimo da Grad i Uprava budu partneri građanima, a ne administracija koja troši njihov novac, istakao je Vrače.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno