Zenica

Ko su dobitnici nagrada Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na prijedlog Ocjenjivačkog suda za javna priznanja, Gradsko vijeće Zenica donijelo je odluku o dodjeli javnih priznanja povodom 20. marta, Dana grada Zenice. 

“Nagrada grada Zenice” dodijeljena je magistru Džemaludinu Šestiću, “za uspješan i kontinuiran rad na očuvanju kulturne baštine, umjetnosti i historijskog naslijeđa Zenice i njene okoline”, magistru Mensudu Kelešturi, “za izuzetan doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, naučno-kulturnom i humanitarnom radu”, Košarkaškom ženskom klubu “ČELIK” Zenica “za postignute rezultate u oblasti ekipnog sporta i afirmaciju Zenice u Bosni i Hercegovini i regionu” i dr.sc. Dubravku Grgiću, “za podršku razvoju visokog obrazovanja, afirmaciju Zenice kao univerzitetskog centra, za istaknuti humanizam i filantropiju”.

“Plaketa Zenice” dodjeljuje se prof.dr.sc. Smajilu Durmiševiću, “za značajne rezultate postignute u književnosti posebno haiku poeziji i afirmaciji Zenice u Bosni i Hercegovini i svijetu”.

Ova javna priznanja bit će uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Zenica, koja će biti održana u petak, 20. marta.

PROČITAJTE CJELOKUPNU ODLUKU: 

BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON
GRAD ZENICA
GRADSKO VIJEĆE

P R I J E D L O G

PREDLAGAČ:
Ocjenjivački sud za javna
priznanja Zenice

O D L U K A
O DODJELI JAVNIH PRIZNANJA ZENICE
POVODOM 20. MARTA-DANA GRADA ZENICA

Zenica, mart 2015. godine

Na osnovu člana 10. tačka 14. Privremene statutarne odluke („Službene novine općine Zenica“, broj 6/14) i člana 25. Odluke o javnim priznanjima Zenice (“Službene novine općine Zenica”, broj 10/01- prečišćen tekst), na prijedlog Ocjenjivačkog suda za javna priznanja Grada Zenica, Gradsko vijeće Zenica, na četvrtoj sjednici održanoj 17. marta 2015. godine, donijelo je

O D L U K U
O DODJELI JAVNIH PRIZNANJA ZENICE POVODOM
20. MARTA – DANA GRADA ZENICA

I

“NAGRADA ZENICE” dodjeljuje se:

1. Mr.Džemaludinu Šestiću,za uspješan i kontinuiran rad na očuvanju kulturne baštine, umjetnosti i historijskog naslijeđa Zenice i njene okoline.
2. Mr. Mensudu Kelešturi, za izuzetan doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, naučno-kulturnom i humanitarnom radu.
3. Košarkaškom ženskom klubu “ČELIK” Zenica za postignute rezultate u oblasti ekipnog sporta i afirmaciju Zenice u Bosni i Hercegovini i regionu.
4. Dr.sc. Dubravku Grgiću, za podršku razvoju visokog obrazovanja, afirmaciju Zenice kao univerzitetskog centra, za istaknuti humanizam i filantropiju.

II

Novčani iznos javnog priznanja “NAGRADA ZENICE” utvrđuje se u visini od 2.000,00 KM.
III

“PLAKETA ZENICE” dodjeljuje se:

1.Prof.dr.sc. Smajilu Durmiševiću, za značajne rezultate postignute u književnosti posebno haiku poeziji i afirmaciji Zenice u Bosni i Hercegovini i svijetu.

IV

Javna priznanja iz ove odluke uručit će se na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Zenica.
V

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u “Službenim novinama Grada Zenica”.

PREDSJEDAVAJUĆI
Broj:01- GRADSKOG VIJEĆA ZENICA
Zenica, mart 2015. godine Nebojša Nikolić

OBRAZLOŽENJE
ZA KANDIDATE PREDLOŽENE ZA DODJELU JAVNH PRIZNANJA GRADA ZENICA POVODOM 20. MARTA – DANA GRADA ZENICA

I – KANDIDATI ZA “NAGRADU ZENICE”

1. DŽEMALUDIN ŠESTIĆ

Gospodin Džemaludin Šestić, mr. veterinarskih nauka, pripada prvoj generaciji visokoobrazovanih Zeničana koji se vratio u svoj grad gdje je proveo radni vijek. Svoja stanovišta zasnovana na konstruktivnom i kritičkom shvatanju društvenih procesa je iskazivao iznimnim društvenim radom. Bio je vijećnik Općinskog vijeća Zenica, član i rukovodilac Kulturnog udruženja Bošnjaka “Preporod” Zenica, Islamske zajednice Zenica, aktivista Muzeja grada Zenica, saradnik RTV Zenica i drugih medijskih kuća, promotor bosanskog jezika i kulturno-historijskog naslijeđa Zenice. Dao je veliki doprinos u istraživanju genocida nad Bošnjacima kao rukovodilac Centra za istraživanje ratnih zločina i zločina genocida nad Bošnjacima koji je bio smješten u Zenici. Kao svestrano obrazovan intelektualac sa posebnom osjetljivošću za društvene nauke značajno je obogatio intelektualni i kulturološki milje grada Zenice.

2. MENSUD KELEŠTURA

Gospodin Mensud Keleštura, mr. političkih nauka i penzionisani brigadir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dao je izuzetan doprinos u odbrambeno-
-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine kada je kao komandant više ratnih jedinica učestvovao u oslobađanju Zenice, regije i Bosne i Hercegovine za što je više puta pohvaljivan i nagrađivan. Kao autor dvije knjige doprinio je boljem razumijevanju historije ovih prostora. U radu udruženja demobilisanih boraca daje značajan doprinos u poboljšanju statusa i rješavanju problema ove kategorije društva, a kroz rad u civilnoj zaštiti kao član Općinskog štaba civilne zaštite, dao je nesebičan doprinos u spašavanju, evakuaciji i smještaju ugroženog stanovništva tokom prošlogodišnjih poplava.

3. KOŠARKAŠKI ŽENSKI KLUB “ČELIK” ZENICA

Košarkaški ženski klub “Čelik” Zenica je jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva na području Bosne i Hercegovine koji je u prošlogodišnjoj sezoni uspio da se okiti dvostrukom krunom. Dakle, postao je osvajač Prvenstva BiH i Kupa BiH. Naglašavamo da je to ekipa koja je i sa svojim mladim selekcijama uspješno osvojila 22 medalje na državnim prvenstvima. U prošlogodišnjoj sezoni su pokazali zavidan rezultat i u regiji osvojivši vicešampionsku titulu “Međunarodne ženske regionalne košarkaške lige”. U Zeničkoj areni su organizirali najbolju završnicu turnira regionalne lige u posljednjih deset godina njenog postojanja. Zbog navedenog, a i mnogobrojnih drugih uspjeha Košarkaški ženski klub “Čelik” Zenica je zaslužio da ove godine dobije javno priznanje “Nagrada Zenice”.

4. DUBRAVKO GRGIĆ

Dr. sc. Dubravko Grgić, ugledni privrednik i filantrop, istaknuti humanista.
Gospodin Dubravko Grgić zaslužuje “Nagradu Zenice” zbog ukupnog doprinosa razvoju visokog obrazovanja u Zenici, posebno u segmentu osiguranja potrebnih prostornih uslova za izvođenje nastave na Pravnom i Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici, čime je dat značajan signal da je naš grad mjesto dobre saradnje privrednih, obrazovnih i drugih subjekata iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Uspješan privrednik, dokazani humanista i filantrop, svojom donacijom za obrazovnu infrastrukturu i tehnološku modernizaciju Univerziteta, afirmisao je Zenicu kao mjesto koje ima sve kapacitete za sigurno ulaganje u znanje i nauku. Uz ogromnu materijalnu podršku razvoju visokog obrazovanja u Zenici, svojim humanizmom i altruizmom, poslao je snažnu i iskrenu poruku solidarnosti, dobrosusjedske saradnje i uzajamne pomoći koju jedni drugima i kao države i kao narodi moramo pružati na putu zajedničke evropske budućnosti.

II – KANDIDAT ZA “PLAKETU ZENICE”

1. SMAJIL DURMIŠEVIĆ

Prof.dr.sc. Smajil Durmišević, načelnik Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zenica, vanredni je profesor na Zdravstvenom i Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici.
Gospodin Smajil Durmišević je priznati haiku pjesnik izuzetnog umjetničkog i duboko humanog nadahnuća. Svojim dosadašnjim profesionalnim radom i društvenim angažmanom na svim poljima ljudskog bivstvovanja dao je cijeloga sebe i svu energiju velikog čovjeka-humaniste. Aktivan je u nekoliko asocijacija i nevladinih organizacija koje se bore za zaštitu životne sredine i ljudskih prava.
On je pjesnik izuzetnog umjetničkog i dubokog humanog nadahnuća. Islamski bošnjačko-bosanski duhovni i kulturološki elementi u poeziji gospodina Smajila Durmiševića, originalni su doprinosi razvoju haiku pjesničkog žanra. Kvalitetom svoje haiku poezije, gospodin Samjil Durmišević zaslužuje ovo javno priznanje kao najbolji promotor civilizacijskih dostignuća 21. stoljeća i zagovornik činjenja opšteg dobra i napretka.)

OCJENJIVAČKI SUD  ZA JAVNA PRIZNANJA ZENICE

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno