Zenica

Radnici visočkog Veleprometa pred Vladom ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tridesetak radnika visočkog preduzeća „Velepromet maloprodaje“, koji su početkom ove sedmice protestovali i pred Vladom Federacije BiH, boravilo je danas u Zenici na mirnom protestu pred zgradom Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Delegacija radnika, predvođena Enverom Genjcem, razgovarala je s resornim ministrom privrede Zvonimirom Anđelićem (HDZ), koji će obećao problem ovih radnika iznijeti i na današnjoj sjednici Vlade, nakon čega je jednosatni protest i prekinut.

– Zadovoljni smo dogovorom. Ministar je novi na funkciji, mlad čovjek i željan da riješi naš problem, o kojem će informisati i premijera Miralema Galijaševića. Mi se razilazimo, a narednih ćemo dana biti s predstavnicima Vlade ZDK, koja će pokušati da, u razgovorima sa Poreskom upravom, novac od prodaje Robne kuće „Vema“ uplati na račun PIO/MIO i riješi uvezivanje staža za 319 ljudi – ističe Genjac.

On dodaje da će Vlada ZDK ponuditi Poreskoj upravi ZDK da svoja potraživanja od ovog preduzeća namiriti prodajom preostalih poslovnih prostora. Jedini zahtjev radnika ovog posrnulog visočkog preduzeća, u kojem radi još uvijek 40- tak radnika, je da im se izvrši uplata doprinosa prema Penziono-mirovinskom fondu FBiH za uvezivanje radnog staža za nekada 319 zaposlenih.

– Novac za uvezivanje staža postoji, od prodaje Robne kuće „Vema“. On je na računu Poreske uprave FBiH, a radi se o iznosu od 1,9 miliona KM. Za uvezivanje staža potrebno je oko 1,7 miliona KM, koje je potrebno uplatiti na račun PIO/MIO-a FBiH – kaže Genjac, dodavši da je već 27 radnika trebalo i dobivati penzije.

Radnici će zamoliti i svog v.d. direktora Vitomira Blagojevića, koji je u avgustu prošle godine podnio ostavku, da se vrati i, kao još uvijek njihoV zakonski zastupnik u ovom postupku, predvodi ih u ostvArenju SVOJIH ciljeva i prava.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno