Politika

KO SDP ZDK: “Jačanje socijaldemokratske ideje u BIH sa naglaskom na multietničnost”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

KO SDP ZDK: “Jačanje socijaldemokratske ideje u BIH sa naglaskom na multietničnost” – U srijedu, 25.10.2017.godine u Zenici je nakon redovne 17 sjednice Predsjedništva, održana 7 sjednica Kantonalnog odbora SDP BiH ZDK. Sjednica je održana u dva dijela, prvi tematski i drugi radni dio.

Tema prvog dijela bila je „Jačanje socijaldemokratske ideje u BiH sa naglaskom na multietičnost“, a uvodničar po istoj bio je Sretko Radišić. Kroz izlaganje u uvodnom dijelu Radišić se osvrnuo na kontinuitet socijaldemokratske ideje, stabilizaciju partije, stanje odnosa unutar partije, te odnosa partije prema vani, i dr.

U dijelu koji se odnosi na jačanje socijaldemokratske ideje sa naglaskom na multietičnost Radišić je naglasio sljedeće: SDP BiH je partija cijele Bosne i Hercegovine, koja je Statutarno i Programski partija i mladih i starih i žena i muškaraca i radnika i nezaposlenih, penzionera itd. SDP BiH je multietnička stranka čiji članovi su i Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Romi, Jevreji kao i pripadnici drugih nacionalnih i etničkih grupa. Mi smo partija koja baštini socijaldemokratsku ideju od 1909. godine, pa i pozitivne vrijednosti iz prošlosti Saveza komunista. Nismo Savez komunista jer to ne možemo više biti, ali jesmo preuzeli multietničku ideju koja je u periodu postojanja samo jedne partije bila poznata i popularna pod nazivom bratstvo i jedinstvo.

Drug Tito koji je u Statutu i Programu SDP BiH ostao velika istorijska ličnost najčešće je izgovarao ove dvije riječi. SDP BiH je u odnosu na sve druge političke stranke koje su nastale od 1990.godine do danas ostao najprepoznatljivija multietnička stranka u BiH, pa i na širem planu. I to je svima jasno. Primjedbe da je naše organizovanje više svedeno na jedan dio teritorija BiH konkretno na Federaciju su tačne, ali su i zlonamjerne jer nastoje dovesti SDP BiH kao multietničku stranku u istu ravan kao stranke uglavnom mononacionalnog sastava. Poznato je svima da se i tokom ratnih godina o multietničkoj strukturi vodilo računa i da se taj statutarni princip odnosno jedno od statutarnih određenja partije sve više afirmisao i unapređivao. Vodilo se računa da izabrana rukovodstva na svim nivoima organizovanja budu odraz odgovarajuće nacionalne zastupljenosti.

Na listama kandidata za izbore poštuje se kriterij nacionalne zastupljenosti. Mi nemamo razloga da se bilo kome opravdavamo i da mu posebno objašnjavamo ko smo i šta smo. Čak šta više možemo da sa ponosom istaknemo dostignuća na tom planu. Naravno razvoj organizacije na području drugog entiteta u Rep. Srpskoj nije na nivou koji želimo. Međutim SDP BiH kao partija svih građana i naroda uvijek je otvorena i spremna da prihvati nove članove i formira nove organizacije. Siguran sam da će naredne godine više deblokirati političku scenu BiH i ići više u korist socijaldemokratskih i građanskih opcija.

Izgradnja globalno lijevog bloka ili ljevice naravno podrazumjeva vodeću ili lidersku ulogu SDP BiH. SDP BiH kao multietnička stranka ili stranka sa integralnim svojstvima, ali i stranka koja je involvirana u Socijalističku internacionalu i PES ima više mogućnosti da izvrši ekspanziju socijaldemokratske ideje na cijeli prostor BiH. Posebno je potrebno apostrofirati socijalni dio programa SDP-a čijom bi realizacijom ustvari bile obuhvaćene sve one kategorije koje žive od svog rada tako da bi se nadmoć nad skoro trodecenijskom vladavinom nacionalnog mogla kroz uporan rad i aktivnost i dogoditi. Tada bi se i pitanje Ustavne organizacije države BiH i multinacionalne strukture SDP-a definitivno riješilo.

SDP BiH je u svojoj orjentaciji antifašistička stranka. ZAVNOBiH je ostao neprevaziđeno i najdragocjenije istorijsko iskustvo. Mada ne treba sanjariti obzirom na decenije koje živimo, ali treba nositi ideal kada je poslije više stoljeća udaren temelj zajedničkoj državi. Šetnja antifašista 9.maja ove godine u organizaciji SDP BiH okupila je nekoliko hiljada ljudi u Sarajevu. Treba težiti organizacijama vidljivog karaktera, ali narod privlači i ono antifašističko. Forum mladih SDP BiH takođe se iskazao organizujući javno okupljanje mladih pod nazivom „Ostajte ovde“ dajući podršku mladim ljudima cijele Bosne i Hercegovine u rješavanju svog suštinskog egzistencijalnog problema, a to je pravo na posao.

Odbor za reforme Ustava u okviru SDP BiH plasirao je novi prijedlog Ustava R BiH. Dakle, SDP BiH i svi organizacioni dijelovi u njegovom sastavu imaju šansu da svojim aktivnostima, idejama i inicijativama afirmišu i ojačaju ideju socijaldemokratije. Najgore je stajanje, ali kada se ideja socijaldemokratije kreće i to prema vrhu onda je to drugi osječaj.

U drugom radnom dijelu pored uobičajenih tačaka dnevnog reda, zapisnika, informacija o aktivnostima između dvije sjednice, razmatrana je i aktuelna politička situacija o kojoj su govorili zastupnici SDP BiH u PFBiH i Skupštini ZDK. Utvrđen je plan obilaska OO SDP BiH, plan realizacije zadataka i obaveze utvrđenih od strane viših organa SDP BIH, te data konkretna zaduženja za realizaciju istih.

Nakon sjednice članovi KO SDP BiH ZDK su na poziv Odbora za međureligijsku suradnju prisustvovali manifestaciji „ DUH ASIZA“ u Zenici.

 

Press služba KO SDP BIH ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno