Naše

Ko o čemu, vijećnici o smeću – valjda se u toj temi najbolje snalaze

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ko o čemu, vijećnik Gradskog vijeća o ugovorima, računima, o konkretnim podacima.. Parafraziranje je ovo početka statusa/posta gradskog vijećnika kojeg neću imenovati jer nivo inteligencije i poznavanja općih društvenih tokova koje je pokazao ne zaslužuju da ga pomenem u bilo kakvom kontekstu, osim kao povod za ovaj tekst.

I da, zaista smatram da su u proteklih nekoliko mandata mnogi vijećnici bez izuzetka svih stranaka, pozicije i opozicije, bivše i sadašnje vlasti pokazali zabrinjavajući nivo inteligencije, a kamoli društvene odgovornosti za ono za što su izabrani.

Pa ću nastaviti čuvenim gradonačelnikovim riječima “Građani moraju da znaju”… Sudeći po (ne)upućenom vijećniku, on je “otkrio toplu vodu” i mi ćemo, zamislite te odvažnosti, sad nešto znati. A Zenica se već sedmicu guši u smeću.

Dakle, građani moraju znati…

ALBA Zenica ne odvozi smeće sa javnih površina, kanti, ne kosi travu, ne pere ulice”jer nema ugovor”. A ugovor nema od 1. januara ove godine, od čega su dakle skoro puna četiri mjeseca BEZ IJEDNE MARKE to činili čekajući nadležne iz Gradske uprave da konačno postignu sporazum i potpisu ugovor.

Građani moraju znati, a vijećnici bi MORALI da to već znaju,d a ALBA ne pere ulice, ne kosi travu, ne odvozi smeće sa Smetova, iz grada PO NAHOĐENJU, nego po striktnim uputama, nalozima, tabelama, datumima i terminima.

Danas je utorak, ja sam uredni platiša i jutros je ALBA istresla kantu i odvezla otpad ispred moje kuće. Dakle, urednim platišama se odvozi otpad. Šta tu nije jasno?

Ugledni neinformirani vijećnik kaže da bi ALBA trebala “progledati kroz prste” Gradu i malo čistiti gratis. Navodi dva razloga za to. Prvi, bila je zima, a nekad ne bude snijega, a ALBA naplati usluge. Drugi, Grad je suvlasnik ALBE, i to 25 posto.

Zamisli. Prvo, to isto naplate i sve ostale firme koje održavaju puteve, a samo u ALBI je grad suvlasnik. Drugo, treba biti prosječan srednjoškolac, a ne vijećnik četvrtog Grada u BIH da znaš da kad NE PADA snijeg postoji klauzula o umanjenim računima.

U dane povoljnih vremenskih prilika izvođačima se odbija 75 % ugovorene cijene, a preostala sredstva podrazumijevaju svakodnevnu ophodnju, 24 satnu dežuru ljudstva i mehanizacije i čišćenje objekata odvodnje uz saobraćajnice kao i sve ostale aktivnosti po potrebi vezane za Program rada zimske službe.

Postoji osam pravaca, postoje LOT-ovi, postoje firme, neke su vrlo bliske, komšijski nastrojene, a samo je jedan u suvlasništvu Grada, dakle ALBA.

Treće, pa sam vijećnik priznaje da je Grad suvlasnik, što znači da je svaka cijena za 25 posto manja, jer se dio novca vraća u gradsku kasu, zar ne? Ili ne?

Kaže vijećnik da će po prvi put za 20 godina znati koliko se šta plaća? I on će to kao da razumije, kad ne zna ko šta održava? Zna li možda gdje novac od dobiti ALBA-e? Evo, vidimo, objavljeno je da Nijemci kupili nove kante, mašine, reciklaža, sortirnica… a šta je sa 25 posto dobiti koje idu Gradu? Gdje taj novac?

Čuvena zamjena teza “a šta su oni bivši” poseljačena je do toga da balavi korisnik interneta može da drži predavanja o poslovanju njemačkom milijarderu. A recimo ne pita se zašto jedino u Zenici čuvene saksije s cvijećem na mostovima stoje s unutarnje strane mosta, te ometaju pješake, a ne ko u cijelom svijetu s vanjske? Zato što je naredio neko iz Gradske uprave.

Zna li gradski vijećnik da su visoki funkcioneri Gradske uprave zvali poimenično ljude, građane Zenice, tražeći od njih da uklone fotke smeća sa svojih profila, a kad su ovi odbijali govorili im da ih je “vjerovatno za to platila SDA”.

Zašto se vijećnici bave glupostima? Pa zato što treba dovesti grad na nivo apsurda i onda prodati posao nekome. Da, to je priča koju zna i uvaženi vijećnik, da se već priča kako će posao dobiti jedan privatnik blizak upravljačkim strukturama, nakon što dovoljno naljutimo Nijemca.

Sjećate se Azila za pse? Da, ALBA je bila skuplja od svakojakih NVO i firmi osnovanih na dan raspisivanja tendera, koji danas rukovode njime, ali pasa je konačno bilo manje na ulicama. Pa kad ništa nije upalilo, namještena je afera o navodnom ubijanju pasa. I šta imamo danas? Haos na ulicama, lutalice na svakom koraku…

Je li na sličan način uništen javni gradski prijevoz? I danas studenti plaćaju kartu jer privatnik Zeničanin, Bošnjak s dna kace, smatra da “nema škole subotom”. Vratili smo se na papiriće sa iksićima, a taj mrski Zenicatrans imao je digitalne kartice i wifi u autobusima u onoj staroj, lošijoj Zenici.

I kao ne znate da je sve to zbog placa Autobuske, gdje treba graditi zgrade privilegovanih investitora? Jel zaista mislite da je neko sačuvao stanicu zbog građana? Ne lažite sebe, vijećniće.

I gdje smo sad? Neki priželjkuju stanje kao sa stadionom Bilino polje. Grad ne plaća održavanje mjesecima, kad se ALBA povuče, počinje rasti korov, stadion propada, svi mole, kume, onda se postiže sporazum sa nižim cijenama od realnih, uz obvavezu plaćanja zaostalih dugovanja. Ali tad se ni to ne plati. Gdje završi razlika?

Pa jel vam poznat šablon? Nije? Sačekajte koji dan, ubrzo će doći na red nova blokada računa Rudnika, matrica je ista, šablon isti, počinioci nedjela isti. Samo građani se svaki put ibrete, čude kako šta ko? I bačena kost među Zeničane, uz potpirivanje stranačkih botova odvozi raspravu od prave teme u beznađe. Logično, jer nema kraćeg pamćenja od pamćenja Zeničana ko je šta obećao, a slagao, ko je šta slagao da je drugi kriv, odgovoran, nema kraćeg pamćenja od vijećnika koji ne zna da Grad imenuje direktora u ALBI, da je Grad postavio svoje ljude u komisije, da je grad, dao spiskove podobnih stranačkih miševa koje treba zaposliti po šalter salama i sad taj isti Grad “pojma nema zašto su ovi prestali čistiti”.

Sreća, uvaženi vijećniće, ima nas koji pamtimo duže od prosječnog Zeničanina, a i ovo ne brišemo, baš kao ni sve ostale tekstove koji su dostupni posljednjih 18 godina. Da se zna ko je gdje bio, ko je koga šta…

Sutra (srijeda) je radni dan i opet će gradska administracija po hodnicima pričati kako “portali pišu po nalogu SDA za novac”, a smeće će pokupiti studenti, Robijaši, neka treća NVO… I kad i ako postignu dogovor o odvozu smeća i drugim uslugama, možda će biti kasno. Uskoro će sredina maja i “fizikaneri” su dogovorili gaže po Jadranu, po Njemačkoj. A za sitne novce neće kositi niko.

Uglavnom, predlažem neimenovanom vijećniku da predloži da saobraćaj u gradu, komunalije, održavanje puteva SVE ŠTO JE ZA GRAD, voda, struja, smeće, sve bude gradsko, javno,  iz budžeta. Od našeg novca, nama.

U Sarajevu već drugi dan učenici i studenti u javnom prijevozu se voze besplatno. Kod nas sa plaćenom mjesečnom kartom ne mogu voziti subotom, praznikom, uvečer, jer vozač ima diskreciono pravo da ocijeni “jesil ti mali za škole”.  O tome trebaju brinuti vijećnici.

Jer, ko o čemu, vijećnici o smeću – valjda se u toj temi najbolje snalaze. I biće Vijeće i pričati će o KM-ovima, feninzima, a neće im na pamet pasti da kažu da je nepotrebno betonirana nečija avlija, da se neki političar među njima slikao sa nepotrebnim udruženjima kojima je prebacio nepotrebni novac. Ne, mi se uvijek bavimo pogrešnim stvarima, posljedicama, a ne uzrocima. Jer, ovi koji nas vode, uživaju u haosu, svađi, neredu. njima ne treba njemačka preciznost, red, čistoća, nego zenička dogovorna ekonomija u kojoj se zna “koliko je čije”.

Valjda je to recept kako smo od 4. grada u BIH postali kasaba. I zahvaljujući kome. Ako ne zna, neka se pogleda(ju) u ogledalo.

A. DŽ.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno