Naše

Ko je kriv za jutrošnja dešavanja u Fakultetskoj?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zdravo, Odlučio sam da vam se javim jer vidim da itekako dajete podršku svim stanovnicima Zenice, bez obzira na njihov status u društvu. Glavni razlog mog javljanja je jutrošnje dešavanje u ulici Fakultetska. Naime, Serž Bramerc, glavni haški tužioc, posjetio je Pravni fakultet u Zenici, što je bio glavni razlog haotičnog stanja u ulici. Kada kažem haotično stanje, mislim na mnogobrojne policajce, inspektore, nove Škode, zvuk motorola. Naša država itekako brine za naše goste, jako pohvalno! Međutim, preko čijih leđa je ta posjeta presla?! Naravno, preko leđa stanara već navedene ulice. Kako?! Vrlo jednostavno; nekoliko automobila je odnešeno “pauk” vozilom (70KM za odvoz auta + 40KM kazne za parkiranje). Neki su dobro prošli, pa su dobili samo kaznu od 40KM za nepropisno parkiranje, jer pauk nije mogao ili nije stigao odnijeti vozilo.

Da, zaboravio sam reći da su policajci, koji su napisali te kazne, bili JAKO LJUBAZNI. Svjedočio sam kada govori vlasniku vozila, koji je dobio kaznu, sljedeće: “Ma daj plati 20KM u roku 7 dana, a nemoj se brinuti, sutra opet možes parkirati, ovo samo danas akcija jer ima neka posjeta”. Čak su uputili i usmene naredbe vlasnicima vozila čija se vozila nalaze na već dobro poznatim rezervisanim (plaćenim) parking mjestima da maknu svoja vozila. Sve to bi bilo u najboljem redu da su stanari unaprijed obaviješteni o tim dešavanjima, te da su izdate kazne u skladu sa zakonom.

Mjerenjem sam utvrdio da su auta bila preko 2.8m udaljena od rezervisanih parking mjesta (širina površine za pješake iznosi preko 2.8m, a zakonski je minimalno 1.6m). Znak za zabranu zaustavljanja i parkiranja u toj ulici ne postoji. Jedan takav se nalazi kod “Lutve” i važi za ulicu koja vodi prema praonici. Dakle, znak ne postoji, širina prelazi više nego dovoljno zakonske okvire, ali ne, nema tu niko osjećaj za narod, oni osjećaju samo Titule, Značke i Političke bodove.

Razmišljajući dalje o neprofesionalizmu policajaca, ne mogu a da ne pomenem nepoznavanje (ili šta već) Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini. Naime, kada sam pitao policajca o zakonu koji jasno govori da pri parkiranju vozila na trotoar pješačka površina mora biti širine najmanje 1.6m, on mi je odgovorio jako drsko i krajnje nekulturno: “Ne smijes!”. Tu je stao dijalog. Ako već ne zna komunicirati, zašto uopšte tražiti da mi pojasni zakon. Ne bježim od kazne, niti zakona, samo želim adekvatno objašnjenje. Svjestan sam da ovaj tekst neće utjecati na bitne probleme naše zajednice, ali mi nije mrsko kucati, makar jedina posljedica bila osmijeh na licu policajca koji je “poredao” kazne. Na kraju, svoj identitet štitim i krijem jer sam danas opet shvatio da u ovoj državi zakon postoji na papiru, ali ne i u praksi. Lijep pozdrav!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno