Naše

Nezakonitosti u izboru Izborne komisije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za Izbornu komisiju Grada Zenica bio je raspisan konkurs u mjesecu decembru 2014. godine. Biralo se 5 članova, a konkursom su propisani uslovi za kandidate Izborne komisije. Sama konkursna procedura se sastojala iz dostavljanja neophodne dokumentacije kao i usmenog razgovora (intervjua) sa pozvanim kandidatima, koji se vodio pred komisijom sastavljenom od 7 članova (koju čine vijećnici u sada Gradskom vijeću Zenica).

Pozvan sam na razgovor na koji sam se uredno odazvao. Moram istaknuti da je razgovor prošao odlično i da sam sa istog otišao pun optimizma, te mi se barem na kratko vratila vjera u ovaj nazovi “sistem”, usput rečeno nakaradan, birokratski, pun nepotizma, stranačke zastupljenosti i poltronstva. Ništa se ja previše ne bih nadao da razgovor nije prošao kako je prošao. Najprije, usmeni test znanja iz oblasti Izbornog procesa BiH prošao sam bez ijedne greške, zatim predstavljanjem samoga sebe ostavio odličan utisak na Komisiju (njih 7) koji, možda izgleda prepotentno, ali upute hvalospjeve na moj račun. Ističu, kako za jednu mladu osobu prvo zapinje za oko njen bogati CV (uz koji sam između ostalog priložio i nagrade koje sam zaradio tokom studija na fakultetu, “Povelja Dekana”, dva priznanja za najuspješnijeg studenta na 3. i 4. godini studija; zatim dostavim preporuke mojih poslodavaca kod kojih sam obavljao volonterski staž u trajanju od skoro 2 godine, obzirom da kao i većina mojih vršnjaka nemamo mogućnost da u ovom gradu, državi “normalno” radimo i bavimo se onim za šta smo se školovali. Kad kažem “normalno” tu mislim na uslove obavljanja pripravničkog staža sa svime što on podrazumijeva- plata, doprinosi itd… ali o ovome je nepotrebno pričati, jer je to u ovom gradu misaona imenica).

I tako ja dobijem još neke komentare poput:”Ja ovakav nastup do sada nisam vidio, svaka čast momak. Takva sigurnost u sebe, a i mirnoća u izlaganju. Zaista, svaka čast! Mislim da je to, to!”, pa zatim:”Ja zaista nemam više nikakvih pitanja, mislim da smo dobili ono što smo tražili.”, a komentari idu toliko daleko da neki od članova komisije pohvale i stajling u kakvom si se pojavio:”Zaista moram da pohvalim stajling. Najbolje do sada, svaka čast!”. Na trenutak sam se osjećao kao da sam se pojavio na nekom takmičenju za pjevačku zvijezdu, tipa ZMBT, Grand Show i sl. (sve ove izjave su mi ostale u glavi dugo poslije, i tačno će se prepoznati oni članovi Komisije za imenovanje kandidata koji su iste izjavili).

Uglavnom, u normalnim drušvima, čovjek kada bi ovakve pohvale dobio na svoj račun, pomislio bi, pardon bio bi siguran da će biti izabran za jednog od pet članova.

I tako ja čekam, čekam, nadam se, jer nemam pametnija posla, ne radim i razmišljam hajde biće ako Bog da barem ovo. To je neka, kakva-takva sigurnost u narednih 7 godina, obzirom da se članovi Izborne komisije biraju na mandat od 7 godina (mada para i nije neka, oko 200 KM mjesečno). Čekam i pročitam na internetu na zvaničnoj stranici Grada Zenica (http://zenica.ba/index.php?id=137&tx_newsflexible_article[id]=1416&cHash=b60d998a24) neku vrstu “obavijesti” o izabranim kandidatima. Moga imena tu nema, ali između ostalih imenuju se osobe koje rade u državnoj službi (Kanton ZDK) i u javnoj ustanovi (JU Univerzitet u Zenici). Pored toga, te osobe rade još nekoliko sličnih poslova kao što je ovaj u Izbornoj komisiji (komisije za raznorazna imenovanja i sl.), za jednog od njih je izvršen reizbor na tu funkciju na kojoj je bio prethodnih 7 godina, a drugi je uz sve poslove koje obavlja (3-4), još i kandidat za mjesto zamjenika ministra u Ministarstvu pravde F BiH. Stoga, da li je moguće da su to toliko sposobne osobe i da nema niko drugi da barem obnaša funkciju u Izbornoj komisiji Grada Zenica? Samo to!

I kakvo je objašnjenje Komisije i Gradskog vijeća koje usvoji takvu listu predloženih kandidata? Kao trebaju im “iskusni” ljudi (recimo lično sam 2 puta učestvovao u izborima na različitim nivoima vlasti u BiH, kao predsjednik biračkog odbora o čemu su također bili upoznati- NISAM ISKUSAN ZAR NE?). I ovo objašnjenje je dobijeno iz nekog ličnog poznanstva sa osobama koje su u Gradskom vijeću Zenica, pa su igrom slučaja bili upućeni u tu tematiku, a do danas niti ja, niti bilo koji drugi kandidat nismo dobili zvaničnu obavijest u formi nekog akta (rješenja, odluke i sl.).

I još jedna stvar, konkursom je bilo propisano da kandidat mora imati odgovarajući stepen stručne spreme (VSS) koji predstavlja VII stepen stručne spreme, a u komisiju bude izabran kandidat koji ima VI stepen stručne spreme. Da pojasnimo samo, recimo imenovan je izvjesni Vlado Trifković koji je po zanimanju “pravnik”, ne “dipl. pravnik”, dakle isti ima VI stepen stručne spreme (VŠS), a ne VII stepen (VSS) kako je bilo propisano konkursom.

Da ne bi pričali uprazno, spomenuću i ostale izabrane kandidate, a što je preuzeto sa oficijelne web stranice Grada Zenica.

“Za predsjednika je imenovan mr. Selver Keleštura, dipl.pravnik, Vlado Trifković, pravnik, Ivona Čolić, dipl. ekonomist, Haris Hrgić, dipl. pravnik i prof. dr. Nezir Pivić, dipl. kriminalist imenovani su za članove Izborne komisije Grada Zenica. Ovo rješenje uputit će se Centralnoj izbornoj komisiji na davanje saglasnosti.”

I na kraju, jedini razlog što ovo ovako pišem je taj, što je evo više od mjesec dana prošlo od izvršenog izbora tih 5 kandidata (obzirom da je to usvojeno na sjednici Gradskog vijeća Zenica 12.02.2015. godine), a do danas opet ponavljam nismo niti ja, niti neke osobe koje lično poznajem a bile su kandidati za Izbornu komisiju, dobili zvanični akt na koji bi mogli uložiti žalbu, i recimo napisati ove razloge koje sam ja naveo u ovom tekstu.

NE TREBAJU VAMA ISKUSNI, NE TREBAJU VAMA RADIŠNI, PROFESIONALNI, AMBICIOZNI… VAMA TREBAJU PODOBNI!!!

Žalosno, sramota neka vas je…čast pojedincima…a ima ih, iako u manjini…ima ih!!!

Jedan od uzalud prijavljenih kandidata



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno