Naše

O GGM-u, na drukčiji način

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedna od izdvojenih vijesti na Zenicablogu je – GGM završetak do kraja godine! U intervjuu koji je prenesen iz našew riječi, ,direktor Heleg nastavlja sa hvalospjevima o GGM-u. Istina je,da je Grad dobio lijepu saobraćajnicu, ali je prava šteta što nije iskorištena prilika da se urbanizuje i uljudi sve što bi trebalo pratiti takav projekat.

I umjesto da nam bude na ponos, kada prolazite ovom najmodernijom cestom, nailazite na scene iz horor filova, prije svojstvene nekoj srednjevijekovnoj kasabi, nego naselju koje se voli nazivati Gradom: polusrušene straćare, najnakaradniji mogući novoizgrađeni objekti, piljare, pilići na ražnju, buregdžinice, blato do koljena, brda “šuta”… kakva urbanizacija, kakvi”bakrači”!

Doduše, ne može sve odjednom. Možda se sav taj Gradski taj haos riješi u narednih 30 – 40 godina, koliko se govorilo i o famoznom GGM-u. Naravno, za sve treba novac, ali vjerujem da se i uz malo više stručnosti i estetskog osjećaja, mogao postići daleko bolji efekat. Na sramotu svima nama, a posebno “stručnjacima” uključenim u ovaj projekat, koji se vole nazivati: urbanisti. Nije cilj samo neko naselje proglasiti Gradom i misliti da je time sve riješeno.

Valjda Grad čine ljudi, način života, urbane cjeline i svi ostali oblici društvenog, ekonomskog, kulturnog, ekološkog i ostalih oblika organizacije. Ne bih, ovom prilikom, želio pisati o brižljivo zataškavanim aferama koje prate izgradnju GGM-a tipa: rasipanje novca na diletantske propuste u planiranju, enormna količina”dodatnih radova”, prilagođavanje projekta kako kome “prahne”, za divno čudo, uvijek na ruku nekim privatnim interesima i po pravilu – selektivno. Što si veći”glavonja” -više profitiraš! S obzirom da narod ima kratko pamćenje, za očekivati je da će i takvo ponašanje,proći bez ikakvih posljedica.
Ovom prilikom ću prokomentarisati samo neke od navoda iz pomenutog intervjua.
Koje smo to rasterećenje saobraćaja dobili? Ako je to bio primarni cilj, onda je GGM potpuni promašaj. Barem za sada. Vjerovatno će u budućnosti postići svoju svrhu ali trenutno o tome nema ni govora.  Opštepoznata je stvar da je ključni problem prelazak sa lijeve na desnu obalu Bosne. Svakodnevne gužve i kolone na Bulevaru, kod “Lamele”, na nadvožnjaku prema Crkvicama, “kod drvenog mosta” itd., najbolje govore o tome. Za dijelove grada kroz koje prolazi GGM ne bi se moglo reći da su bili”kritični”, što se tiče saobraćajnih gužvi. U svakom slučaju lijepo je što smo rekonstruisali tu saobraćajnicu ali to nije bio nikakav prioritet, a pogotovo ne kreditno se zadužiti. Bilo je puno značajnijih stvari, za koje je vrijedilo posuditi tolike pare.
Što se tiče semafora, kružnih raskrsnica, ušteda,p rotoka saobraćaja itd., može se naći djelomično opravdanje, ali nikako da nam se odgovori na pitanje: Otkud odjednom to “prosvjetljenje” sa kružnim tokovima, mimo svih prihvaćenih i napravljenih planova i projekata?! Je li se to”struka”naprasno dosjetila ili se radi o nečemu drugom?! a trebalo bi se zaista dobro potruditi da se pronađe manji grad sa više kružnih tokova. Ako uopšte postoji! S punim pravom se zbijaju brojne šale i prave vicevi na tu temu. Šta ćeš, urbanisti procijenili da na 3,2 km ceste, treba 7 kružnih tokova…. za sada. Ne preostaje ništa drugo nego da gospodari tih “prstenova”montiraju na njih još ringišpile i eto nam opštenarodnog veselja!
“Ašćare” katastrofa!
Lijep pozdrav! M. Z. 

ŽUTA MINUTA je rubrika u kojoj čitaoci, našoj redakciji pošalju svoje stavove i viđenja, a koji se objavljuju shodno prilivu informacija i aktuelnostih osvrta. Javite nam se sa punim podacima na [email protected], a mi vaše Žute minute možemo objaviti sa ili bez potpisa. 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno