Nogomet

Ko bi mogao biti iznenađenje na Hadžibegićevom spisku Zmajeva za Island i Slovačku?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Faruk Hadžibegić, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, u srijedu će objaviti spisak igrača na koje će računati na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Zmajevi će 23. marta ugostiti Island na Bilinom polju, a tri dana kasnije gostovat će u Bratislavi kod Slovačke, pa je za očekivati da spisak bude i nešto širi.

Iako je teško očekivati neke spektakularne promjene u odnosu na ranije spiskove, gotovo sigurno je da će biti novih imena. Jedno od njih je Benjamin Tahirović, kojeg je Hadžibegić već najavio sredinom prošlog mjeseca, kada je veznjak Rome obećao da će igrati za BiH.

Uz njega, svi se nadamo da će poziv Zmajeva prihvatiti i Denis Huseinbašić iz Kelna, odnosno Said Hamulić, koji je ove zime potpisao za Toulouse.

Vjerovatno će svi “pogoditi” da će pozive dobiti Edin Džeko, Sead Kolašinac, Anel Ahmedhodžić, Amar Dedić, Rade Krunić, Amir Hadžiahmetović, Ermedin Demirović, Ibrahim Šehić, Kenan Pirić, Dennis Hadžikadunić, Gojko Cimirot, Amer Gojak, Eldar Ćivić, Smail Prevljak, Sanjin Prcić, Miroslav Stevanović…

U one za koje su pretpostavlja da će biti u Hadžibegićevim kombinacijama, jer su na njih računali raniji selektori Ivaylo Petev, Duško Bajević, Robert Prosinečki…, mogu se ubrojati Jusuf Gazibegović, Adnan Kovačević, Siniša Saničanin, Vladan Danilović, Nikola Vasilj ili njegov imenjak Ćetković kao treći golman, Dino Hotić, Mateo Sušić, Haris Duljević, Kenan Kodro…

A treća grupa igraču su oni koji bi mogli biti Hadžibegićeva iznenađenja, odnosno igrači na koje raniji selektori nisu obraćali previše pažnje, a oni bi mogli mnogo pomoći državnom timu. Posebno na pozicijama gdje je bh. tim deficitaran pred start kvalifikacija za EURO 2024.

Ovdje treba izdvojiti nekoliko imena. Od igrača koji nastupaju u PLBiH, kao što su Besim Šerbečić, stoper Sarajeva, Armin Hodžić, veznjak Željezničara, do iskusnih internacionalaca kao što su Jasmin Mešanović i Nermin Zolotić.

Kada su internacionalci u pitanju prvi je kapiten i glavni igrač mađarske Kisvarde koja se bori za plasman u Evropu, a u posljednje vrijeme igra na poziciji lijevog krila, gdje Hadžibegić ima velike problema. Naime, Duljević je jučer zbog povrede teren napustio u 33. minuti, pa je na ovoj poziciji ostao samo Luka Menalo, koji ne igra prečesto u dresu Dinama. Stoga će selektor Zmajeva morati posegnuti za rješenjem, a Mešanović se nameće kao idealan izbor.

Što se tiče Zolotića on je standardan u ekipi portugalskog prvoligaša Casa Pia, a stručni štab Zmajeva mogao bi ga koristiti na dvije pozicije – u defanzivnom dijelu veznog reda, te na poziciji stopera, na kojoj igra u Portugalu.

Naravno, ne treba otpisati ni Nihada Mujakića, Andreja Đokanović, Hrvoja Miličevića…

Kao što je poznato zbog povreda za prva dva meča kvalifikacija otpali su Miralem Pjanić i Muhamed Bešić. Zmajevima je potrebno svježe krvi, igrača koji će trkački moći odgovoriti disciplinovanim Islanđanima. Stoga bi pozivi igračima koji su standardni u svojim klubovima u konačnici mogli najviše koristiti Zmajevima pred kojima je jedan cilj – plasman na Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine igrati u Njemačkoj.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno