Biznis

Ko atomsku energiju najviše koristi za proizvodnju struje, a ko povećava broj bojevih glava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nuklearna energija se koristi u 34 države svijeta. Najviše je onih koje ovu energiju koriste za proizvodnju struje. Devet ih ima nuklearno oružje i jedna od njih znatno povećava broj bojevih glava.

Na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija (COP26), koja je od 31. oktobra do 12. novembra održana u Glasgowu, države su se obavezale da još više koriste izvore energije koji su manje štetni po okoliš, a u svrhu ublažavanja globalnog zagrijavanja.

Veliki spor je nastao zbog nuklearne energije. Pojedine države protivile su se karakterizaciji ove vrste energije kao okolišno prihvatljive, iako se ona najviše koristi za proizvodnju struje u državama koje manje koriste ugalj za proizvodnju električne energije.

Koje države imaju nuklearna postrojenja

Širom svijeta 34 zemlje imaju nuklearna postrojenja koja se koriste za proizvodnju struje i/ili razvoj naoružanja. Među onima koje ovu energiju koriste za proizvodnju struje su:

Argentina

Armenija

Bjelorusija

Bugarska

Belgija

Brazil

Češka

Finska

Francuska

Indija

Iran

Izrael

Japan

Južnoafrička Republika

Kanada

Kina

Pakistan

Meksiko

Nizozemska

Njemačka

Rumunija

Rusija

Sjedinjene Američke Države

Sjeverna Koreja

Slovačka

Slovenija

Švedska

Švicarska

Velika Britanija.

Od navedenih država sljedeće posjeduju nuklearno oružje:

Francuska

Indija

Izrael

Kina

Pakistan

Rusija

Sjedinjene Američke Države

Sjeverna Koreja

Velika Britanija.

Francuska 71 posto struje dobija iz nuklearne energije

Od ukupne struje proizvedene u cijelom svijetu, 10 posto je proizvedeno iz nuklearne energije. Više od pola nuklearnih postrojenja – 18 nalazi se u Evropi. Francuska je država koja najviše koristi ovu vrstu energije za proizvodnju struje – 71 posto struje proizvodi iz nuklearne energije.

U Japanu se do 2011. godine, kada se desila katastrofa u nuklearnoj elektrani Fukushima usljed razornog zemljotresa i cunamija, 30 posto struje dobivalo iz nuklearne energije. Prema podacima Svjetske asocijacije za nuklearnu energiju, u ovoj državi je tokom prošle godine pet posto struje proizvedeno u nuklearnim elektranama.

U SAD-u se 20 posto struje proizvodi iz nuklearne energije. Skoro 60 posto struje proizvodi se iz fosilnih goriva – uglja, gasa i nafte. Preostalih 20 posto dobija se iz obnovljivih izvora energije.

Kina povećava broj bojevih glava

Prema podacima Saveza američkih naučnika, devet država svijeta je do augusta ove godine imalo 13.150 bojevih glava. Ovaj broj bio je najveći 1986. godine, tokom Hladnog rata, i iznosio je 65.000. Dok su SAD i Rusija smanjivali ovaj broj, neke druge države su ga povećavale, a među njima je i Kina.

Prema izvještaju Pentagona za ovu godinu, Kina će do 2030. utrostručiti broj bojevih glava i trebala bi ih imati najmanje 1.000.

Južnoafrička Republika je jedina zemlja koja je dobrovoljno odustala od nuklearnog oružja. Ona je 1989. obustavila razvoj nuklearnog programa i godinu poslije je demontirala šest bojevih glava. Potpisala je 1992. sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT). Ovaj sporazum je iniciran 1968.

Potpisnicama ovog sporazuma, s izuzetkom SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske, se zabranjuje da razvijaju nuklearno oružje, a pod nadzorom UN-a dobijaju podršku za korištenje nuklearne energije u miroljubive svrhe.

Ovaj sporazum je potpisalo 190 država, a među onima koje to nisu učinile su Indija, Izrael, Južni Sudan, Južnoafrička Republika i Pakistan. Sjeverna Koreja ga je potpisala 1985. i povukla se iz njega 2003., piše Al Jazeera English.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno