Biznis

VIDEO: U Vladi ZDK potpisani ugovori o finansiranju troškova formiranja novih šest poslovnih zona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori s načelnicima šest općina o finansiranju troškova uspostavljanja novih poslovnih zona ukupne vrijednosti 115.746,50 KM.

Vlada je na prijedlog Ministarstva za privredu donijela odluku da se za ovu namjenu izdvoji po 20.000 KM općinama Olovo (PZ “Golubište-Pilana), Doboj-Jug (PZ “Mravići”), Usora (PZ “Ularice”) i Maglaj (PZ “Novi Šeher”), Općini Breza 16.906,50 KM (PZ “Šaš”) i Općini Tešanj 18.840,00 KM (PZ “Ciglana-Glinište”).

Ministar za privredu Zlatko Jelić podsjeća da je program podrške za izgradnju poslovnih zona pokrenut 2009. godine i da je do sada Vlada za ovu namjenu izdvojila više od 5 miliona KM. Program se finansira iz namjenskih sredstava od koncesija, od čega općinama pripada 70 posto, a 30 posto Zeničko-dobojskom kantonu. Na ovaj način, kaže ministar Jelić, sredstva se vraćaju u općine i stvara nova vrijednost.

-Potpisivanjem ugovora stekli su se uvjeti za izradu projektne dokumentacije za osnivanje novih šest poslovnih zona, a samim tim i preduvjet da općine mogu da apliciraju iduće godine na natječaje za dodjelu sredstava za uređenje poslovnih zona, odnosno infrastrukture u tim poslovnim zonama – kaže Jelić.

Naglašava da je Ministarstvo za privredu uputilo budžetski zahtjev da se za izgradnju infrastrukture u poslovnim zonama iduće godine izdvoji 1,7 miliona KM, čime će općinama i gradovima biti olakšano unapređenje ukupnog poslovnog ambijenta, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Da su poslovne zone izuzetno važne za privlačenje investicija govori i primjer općine Usora, gdje je broj uposlenih za pet godina povećan sa 760 na 2.012. Ova općina sada želi formirati novu poslovnu zonu u neposrednoj blizini petlje na budućem autoputu A1.

-Većina novih radnih mjesta je otvorena u poduzetničkim zonama i zbog toga je važan poticaj kantonalne Vlade. Izradom projektne dokumentacije stvaramo uslov da uređujemo novu poduzetničku zonu koja će biti privlačna za nove domaće i strane investitore – kazao je načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić.

Novu poslovnu zonu formira i Općina Breza. U PZ “Šaš” planirano je da se na površini od 250 dunuma otvore pogoni sa oko 1.000 novih radnih mjesta. Općinski načelnik Vedad Jusić kaže da lokalna uprava čini sve da kreira alternativna radna mjesta Rudniku mrkog uglja “Breza”. Plan je da se nakon izrade projektne dokumentacije pristupi izradi komunalne infrastrukture, a potom i izgradnja prvih proizvodnih pogona.

-Ovo je važna aktivnost za sve lokalne zajednice i mislim da ovim aktivnostima i Ministarstvo za privredu i Vlada ZDK-a najbolje pomažu lokalne zajednice i život u lokalnim zajednicama, omogućavajući da lakše i brže dolazimo do investicija i kreiranja novih radnih mjesta – rekao je Jusić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno