Politika

Klub zastupnika SDP BiH: ZDK se zadužuje za dodatnih 42 miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Klub zastupnika SDP BiH: ZDK se zadužuje za dodatnih 42 miliona KM – Vlast Zeničko – dobojskog kanton odlučila se na novo zaduženje na teret svih građana.

Na 24. sjednici Skupštine Zeničko – dobojskog kantona koja je održana 28.07.2020. godine kao prva tačka  dnevnog reda razmatran je „Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko – dobojskog kantona za 2020. godinu – skraćeni postupak“.

Iza ovako sročenog imena tačke dnevnog reda krije se činjenica da je vladajuća većina odlučila da sve građane Zeničko – dobojskog kantona zaduži za dodatnih 42.289.552,21 KM. Da bi stvari bile još jasnije, dvije su stavke koje se navode kao razlog izmjene Zakona:

  1. u svrhu finansiranja budžetskog deficita kantona do 31.642.680,00 KM
  2. učestvovanje u okviru Dodatnog finansiranja za projekat „Energetska efikasnost u BiH“ za Federaciju BiH za period 2020 – 2024. godina, a koji će se finansirati iz kredita Svjetske banke do 10.646.872,21 KM

Dio koji se odnosi na projekte energetske efikasnosti za škole, domove zdravlja i druge ustanove na području Zeničko – dobojskog kantona nije sporan zbog namjene i povoljnih kreditnih uslova no finansiranje svoje nesposobnosti dodatnim zaduživanjem građana je nedopustivo.

Klub zastupnika SDPBiH nije podržao odluku kojom se građani Zeničko – dobojskog kantona guraju u dužničko ropstvo zbog nesposobnosti vladajuće većine.

Odluku o kreditnom zaduženju kod Svjetske banke za projekat „Energetska efikasnost u BiH-2020“ usvojili smo dan prije isteka roka.

Trenutna vlast u Zeničko – dobojskom kantonu  nije sposobna odgovoriti ni jednom ozbiljnom izazovu a najmanje je sposobna odgovoriti na izazove koje nosi pandemija COVID-19. Najbolje se to vidi da osim rebalansa Budžeta u aprilu više nije bilo nikakvih mjera koje bi građanima ali i privredi olakšale ovaj težak period. Novac koji je Vlada Zeničko – dobojskog kantona slavodobitno krajem aprila obećala uplatiti domovima zdravlja još uvijek nisu dostupna.

Očigledno da Vlada kao i skupštinska većina nemaju kapacitet ni znanje da odgovore na izazove koji su pred nama. Jedino što ova vlast zna uraditi je zadužiti građane.

Klub zastupnika u Skupštini ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno