Politika

Parlament FBIH: Duvnjak od Doma naroda traži uvrštavanje pitanja “Plave vode” na dnevni red

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predsjednik Kluba delegata Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Jasmin Duvnjak uputio uoči zasjedanja ovog doma parlamenta zahtjev za dopunu dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, u kojem traži da se uvrsti tačka u vezi izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda.

Projekat „Plava voda“ je jedan od najkompleksnijih investicijskih projekata u regionu, u koji su kao korisnici uključene četiri lokalne zajednice (Zenica, Travnik, Novi Travnik, Busovača).

U finansijsku strukturu otplate i zaduženja kredita su direktno uključeni ZDK i SBK, te Fond za zaštitu okoliša FBiH, dvije banke EBRD (11 milona eura) i CEB (11 miliona eura), i donator granta od 2,5 miliona eura švedska SIDA za sve lokalne zajednice. Projekat ima za cilj dugoročno unapređenje vodosnabdijevanja za preko 200.000 stanovnika centralne Bosne. Ovo je projekat od javnog interesa za SBK, ZDK i FBiH i kao takav uvršten je u Program javnih investicija Federacije BiH za period 2017-2019.g. i 2020-2022.g.

Već je započeta tenderska procedura za izbor izvođača radova i izbor nadzora radova (međunarodni tender po procedurama EBRD-a).

– Odluka od strane Doma naroda, za koju se nadam da ćemo je danas konačno usvojiti, treba da omogući efektivnost CEB kredita koji se planira koristiti (između ostalih komponenata Projekta) i za eksproprijaciju. Ovo sve je preduslov za početak radova. Obzirom da je zaduženje kod EBRD-a već efektivno, zastoj na proglašenju efektivnosti CEB-a direktno utiče na povećanje plaćanja naknade za nepovučena sredstva kredita EBRD-a. To plaćanje naknada direktno se vrši iz budžeta općina i kantona, tj. od građana BiH – naglasio je Duvnjak.

Saglasnost na zaduženje kod CEB banke su već dali svi učesnici Projekta, a nakon provedenih procedura Ugovor je potpisala država Bosna i Hercegovina sa bankom CEB. Zatim su Odluke donijeli Vlada FBiH i Predstavnički dom FBiH. Preostao je još Dom naroda Parlamenta FBiH.

– Uloga Federacije u ovom zaduženju je samo kao prenosioca zaduženja sa države Bosne i Hercegovine na kantone i općine. Sa nivoa Federacije BiH u otplate zaduženja je uključen Fond za zaštitu okoliša FBiH, ali samo sa iznosom sredstava koji je namijenjen za općine učesnice Projekta. Za Projekat je direktno vezan i grant agencije SIDA od 2,5 miliona eura za općine učesnice Projekta, koji može doći u pitanje ako i Dom naroda ovo ne izglasa. Stoga, tražim od svih delegata da podrže ovaj moj zahtjev, a očekujem nakon usvajanja Odluke, da u punom kapacitetu počne realizacija višedecenijskog projekta “Plava voda”, kojim se dugoročno osigurava kvalitetno vodosnabdijevanje Zenice i još nekoliko općina u regiji Srednje Bosne izričit je Duvnjak.

Također, Duvnjak je zatražio da se na današnjoj sjednici razmatra i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o cestovnom (drumskom) prijevozu kojim će se osigurati specijalizirana taksi vozila za osobe sa invaliditetom. Prijedlog ovog Zakona – predlagača zastupnika Irfana Čengića i delegata Aljoše Čampare – je Predstavnički dom usvojio još u januaru ove godine. Zbog značaja ovog Zakona za osobe koje imaju određene invaliditete, predlagač smatra da nema smisla i potrebe da se odluka dalje prolongira.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno