Politika

Klub Bošnjaka u Skupštini ZDK: Nova većina odbila dnevni red i napustila sjednicu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je na Skupštini ZDK na red došla tačka potvrde Prijedloga imenovanja Vlade ZDK, zastupnik Alija Ogrić se pozvao na Zakon o Vladi ZDK član 6, stav 4 o nacionalnoj strukturi Vlade te je zatražio zasjedanje Kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK.

Prema riječima zastupnika po Zakonu sastav Vlade trebaju činiti 7 Bošnjaka, 2 Hrvata i 2 Srbina. Prijedlog nove mandatarke je u nacionalnoj strukturi Vlade ZDK sadržao 6 Bošnjaka, 3 Hrvata i 2 Srbina i po riječima Alija Ogrića ovim prijedlogom je prekršen zakon.

Klubu Bošnjaka prisustvovalo je 20 zastupnika od 24 koja čine ovaj klub. Nakon što je predsjednik Kluba Bošnjaka Ćazim Huskić predložio dnevni red, za je glasalo deset zastupnika, dok su ostali zastupnici bili suzdržani.

Suzdržani su bili zastupnici SDP BiH, BHI-KF, NES, DF, Naše stranke i Naroda i pravde.

Nakon što dnevni red nije usvojen, Zastupnici nove većine su napustili sjednicu Kluba Bošnjaka i sjednica je prekinuta, te se Klub Bošnjaka nije očitao o prijedlogu zastupnika SDA.

Ćazim Huskić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK je izjavio da je ovo ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, te da će zastupnici SDA nastaviti da poštuju zakon i procedure Skupštine ZDK.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno