Politika

Skupština ZDK: Potvrđena nova Vlada ZDK, poznata imena svih ministara

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnjoj drugoj sjednici Skupštine ZDK prisutno je bilo 34 zastupnika Skupštine, koji su jednoglasno usvojili zapisnik sa prošle sjednice.

Nakon što niko od zastupnika nije imao poslaničko pitanje ili inicijativu, Skupština je pristupila usvajanju dnevnog reda. Zastupnik SDA Mirnes Bašić je obrazložio iz kojih razloga zastupnici SDA neće podržati današnji dnevni red koji po njihovom mišljenju nije u skladu sa zakonom, te da nije u skladu sa pravilnikom o radu Skupštine. Za dnevni red glasalo je 23 zastupnika, dok je jedanaest zastupnika bilo protiv usvajanja dnevnog reda.

Nakon usvojenog dnevnog reda pristupilo se usvajanju Prijedloga odluke za izbor stalnih radnih tijela 9. saziva Skupštine ZDK.

Zastupnik SDA Alija Ogrić je u diskusiji naveo da prema izbornom rezultatu Stranka demokratske akcije u Stalnim radnim tijelima je trebala imati 31% mjesta, dok je prema rasporedu dobila tek 14%.

Zastupnik Mirnes Bašić je u svojoj diskusiji naveo da je u proteklom sazivu Skupština rasporedila mjesta po izbornom rezultatu, te da se nije gledalo ko iz koje stranke dolazi i da traži da u u Stalnim radnim tijelima i u ovom sazivu SDA pripadne 26 mjesta, prema izbornom rezultatu.

Za imenovanje članova stalnih radnih tijela 9. saziva Skupštine ZDK za je glasalo 23, dok je jedanaest zastupnika bilo protiv.

Druga tačka dnevnog reda današnje sjednice Skupštine ZDK je bio Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Prije početka rasprave Skupštini ZDK Komisija za izbor i imenovanje dostavila je novi prijedlog za imenovanje Ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK- tačnije predložena je Draženka Subašić, umjesto Boška Jefića.

Skupštini ZDK je na usvajanje predložen zaključak kojim se Draženka Subašić imenuje u Vladu ZDK umjesto Boška Jefića.

Zastupnik SDA Mirnes Bašić je naveo da se u parlamentarnom životu ZDK nikada nije desilo da na sjednici dolazi do izmjene predloženog sastava Vlade ZDK, te upitao službe ZDK da li je ovo uopće u skladu sa zakonom i poslovnikom.

Zaključak je usvojen sa 23 glasa za, dok je jedanaest zastupnika bilo protiv. imenovanja Draženke Subašić u novu Vladu ZDK.

Komisija za izbor i imenovanje je u toku pauze sa šest glasova za i jednim glasom protiv usvojila imenovanje Draženke Subašić u novu Vladu ZDK na mjesto Ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Mandatarka Amra Mehmedić je dvadesetominutnom izlaganju prezentovala plan rada njene Vlade u mandatnom periodu 2022.-2026.

Zastupnik SDA Alija Ogrić je iznio je da je prekršen Zakon o Vladi ZDK član 6, stav 4 o nacionalnoj strukturi Vlade ovim prijedlogom Vlade ZDK.

Zastupnik i aktuelni premijer Mirnes Bašić poželio je sreće mandatarki Amri Mehmedić u novoj Vladi i čestitao je Zlatku Jeliću ministru aktuelne Vlade ZDK koji će biti ministar i u novoj Vladi ZDK. Napomenuo je da su mnogi koji će danas podržati imenovanje Zlatka Jelića protekle četiri godine bili kritičari rada i da je Jelić na kraju moralni pobjednik.

Prijedlog nove Vlade ZDK usvojen je sa 23 glasa za, dok je protiv potvrde bilo jedanaest zastupnika.

Za premijerku imenovana je Amra Mehmedić (BHI-KF), dok su ministri Samir Šibonjić (Ministarstvo za privredu NES), Dženana Čišija (Ministarstvo finansija, DF), Benjamin Sinanović (Ministarstvo unutrašnjih poslova, SDP), Adnan Sirovica (Ministarstvo za boračka pitanja, DF), Edin Hasaničević (Ministarstvo za pravosuđe i upravu, Naša stranka), Vinko Marić (Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, BHI-KF), Tanja Radoš-Kosić (Ministarstvo zdravstva, HDZ), Zlatko Jelić (Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, HDZ), Draženka Subašić (Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, SDP) i Danijel Pašić (Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacije i zaštite okoline, SDP).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno