Info

Klimatske promjene: 2015. najtoplija godina

Klimatske promjene u svijetu
Klimatske promjene u svijetu

Klimatske promjene: 2015. najtoplija godina- Globalne temperature u 2015. godini najtoplije su otkako se mjeri vrijeme, pokazali su podaci koje su u srijedu objavili meteorolozi iz Velike Britanije i SAD-a.

Brojke Britanskog meteorološkog zavoda pokazuju da je 2015. godina bila toplija od dugogodišnjeg prosjeka u periodu 1961.-1990. godine.

Američki podaci pokazuju da je u 2015. “razbijen” temperaturni rekord s najvećim povećanjem ikada zabilježenim.

Eksperti tvrde da su rekordno visoke temperature kombinacija vremenskog fenomena El Niño i globalnog zagrijavanja izazvanog ljudskim aktivnostima.

Podaci koje su prikupili Američka svemirska agencija (NASA) i Nacionalna administracija za okeane i atmosferu (NOAA) pokazuju da je 2015. godine “razbijen” raniji rekord postravljen u 2014. za 0,13 stepeni Celsiusa.

Sudeći prema podacima NASA-e, povećanje temperture na površinama kopna i okeana između 2014. i 2015. najveći je rast globalnih temperatura ikada registriran, prenosi BBC.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem