Nesreće

KBZ: Šta je pokazala obdukcija umrle porodilje?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je obavljena sudska obdukcija tijela 25-godišnje Alme H. iz Žepča, koja je zajedno sa jednom nerođenom bebom, juče ujutru preminula tokom poroda u Kantonalnoj bolnici Zenica. Nalazi obdukcije, koju je zatražio kantonalni tužilac, još nisu poznati, a oni će odrediti i dalje postupanje menadžmenta zeničke Bolnice, koji za sada, ovaj slučaj karakteriše kao nesretan slučaj, sa komplikacijama tokom poroda.

Primarijus doktor Rasim Skomorac, vršilac dužnosti direktora Kantonalne bolnice u Zenici, pojašnjavajući okolnosti tragične smrti porodilje A.H. i njene druge nerođene bebe, za RTVZE navodi da se radi o nesretnom slučaju.

Da je u ovaj slučaj uključeno Tužilaštvo ZDK, potvrdio nam je i njihov portparol Mirna Poljac, takođe iznoseći informaciju da je radi utvrđivanja uzroka smrti, danas obavljenu obukciju tijela tragično preminule porodilje zatražio kantonalni tužilac, te da rezultati obdukcije još nisu stigli.Ovi nalazi, po riječima v.d. direktora Kantonalne bolnice Zenica, odrediće i eventualne dalje mjere, koje bi menadžment ove zdravstvene ustanove mogao poduzeti.

Prva beba koju je preminula porodilja rodila, je u stabilnom stanju, ali je obzirom na sva ova događanja prebačena u Klinički centar Sarajevo, gdje je od juče nastavljen njen tretman, pojašnjava prvi čovjek Kantonalne bolnice u Zenici.

Dvadesetpetogodišnja Alma H. iz Žepča preminula je jučer sat i po nakon ponoći tokom poroda na Porođajnom odjelu Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju Kantonalne bolnice Zenica.

Kako saznaje “Avaz” nesretna 25-godišnjakinja se nedavno sa suprugom vratila iz Italije, gdje su živjeli. Tokom prijepodnevnih sati u utorak javila se u bolnicu nakon što je dobila porođajne bolove, te je smještena u predporođajni odjel.

– Prema dobijenim podacima bila je u 36. sedmici trudnoće (osam i po mjeseci), ali su urađeni nalazi govorili da se radi najvjerovatnije o 38 sedmici. Ljekarska praksa podrazumjeva da se od početka bolova čeka 24-48 sati, a ako ne dođe do prirodnog poroda da se tek onda eventualno pristupa carskom rezu, kaže naš sagovornik iz uprave KBZ, koji nije želio da mu otkrivamo identitet.

Oko ponoći između utorka i srijede bolovi su učestali, te se pristupilo pripremi za redovan porod. Nešto iza jedan sat rođena je prva beba-blizanac i sve je ukazivalo na normalan porod. prema izjavama ljekara i osoblja koji su učestvovali u porodu majka je komunicirala i šalila se osobljem.

– Uobičajeno je da između dva poroda blizanaca protekne 15-20 minuta. Deset minuta nakon prvog poroda majka se požalila da joj se muti, da gubi iz vida ljekare, te je izgubila svijest. U pomoć su priskočili tim anesteziologa, te pozvani ljekari sa Urgentnog bloka. Pristupilo se reanimaciji, jer gubitak svijesti i kisika majke može “ubiti” i bebu vezanu pupčanom vrpcom, koja kisik još prima putem majke, kaže naš sagovornik.

Prva reanimacija je uspjela, Alma H. je nakratko došla svijesti, ali je ubrzo opet izgubila svijest. Ljekari su istovremeno pokušavali da reanimiraju i ožive nju, ali i da “carskim rezom” spasu drugu bebu, što nažalost nisu uspjeli.

Naložena obdukcija će utvrditi uzrok smrti, ali ljekari upućeni u tok poroda i nalaze sumnjaju da se najvjerovatnije radi o pokrenutom krvnom ili zračnom trombu (ugrušku) koji uzrokuje infarkt srca, mozga ili pluća, a koji se javlja vrlo rijetko, ali nažalost uglavnom završava tragično.

Ipak, zvanični nalazi obdukcije, koji bi trebali biti gotovi za nekoliko dana, otkloniće sve sumnje i dati odgovor porodici, ali i ljekarima I osoblju koji su jučer bili u šoku.

Tokom protekla 24 sata u zeničkoj bolnici obavljeno je deset poroda i svi su protekli bez problema. Godišnje se u KBZ obavi više od 3.000 poroda I smrti majki ili beba su izražene u promilima I iz godine u godinu sve manje. Kako sazanjemo, posljednji sličan slučaj u KBZ se dogodio prije pet godina, kada je malojetna 16-godišnja majka umrla prilikom poroda, ali je njeno dijete tada spašeno operativnim zahvatom.

Roditelji i muž umrle vrlo teško i emotivno su prihvatili jučer informaciju o smrti supruge i kćerke. Dozvolili su obdukciju, jer i oni žele istinu o uzrocima Almine smrti.

Zenicablog/Avaz/RTVZE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno