Nogomet

Katar je drugim porazom ispao sa Svjetskog prvenstva: Jesu li najgori domaćini u historiji?

Hector Vivas/FIFA via Getty Images
Hector Vivas/FIFA via Getty Images
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Katar je morao čekati 4.371 dan da odigra svoju prvu utakmicu Svjetskog prvenstva na domaćem terenu nakon što ga je FIFA 2. decembra 2010. proglasila domaćinom turnira za 2022. godinu. Sada je turnir, koji su toliko čekali, gotov za njih u samo pet dana. Dobro, moraju domaćini odigrati još jednu utakmicu u skupini, no šanse za plasmanom u drugi krug više nemaju zbog dva poraza, od Ekvadora (0:2) i Senegala (1:3). Istina, kladionice poput 22Bet nisu ih svrstavale među favorite u skupini, no opet im ostaje žal što nisu pokazali više. Tako su izgubili svaku nadu za ulaskom u osminu finala, a i službeno su postali rezultatski najgori domaćini u 92-godišnjoj povijesti svjetskih prvenstava…

JAR je nedostižna

Nije sve tako sivo za Katar, s obzirom na to da je Južnoafrička Republika 2010. godine postala prva zemlja-domaćin koja nije uspjela proći grupnu fazu. Da stanemo u obranu JAR-a, izvučeni su u jako tešku skupinu te godine, zajedno s Urugvajem, Meksikom i Francuskom.

Međutim, za razliku od Katara, Južnoafrička Republika pružila je vrlo dobar otpor. Najprije je remizirala 1:1 s Meksikom, potom ipak izgubila 0:3 od Urugvaja, ali je za kraj uspjela svladati s 2:1 Francusku i završila je na trećemu mjestu. Bila je eliminirana zbog lošije gol-razlike, iako je imala isti broj bodova kao drugoplasirani Meksiko. Budući da su Južnoafrikanci grupu okončali s četiri boda, ostali su nedostižni trenutnom domaćinu, Kataru, kojemu nisu pomogle niti obilate nadoknade vremena u dvije dosadašnje utakmice na SP-u koje su iznosile ukupno 23 minute.

Domaćini su šest puta osvajali svjetski naslov

Tijekom povijesti, domaćini su ostvarivali vrlo zapažene rezultate, ali to je bilo tako iz prvenstvenog razloga što domaćinske zemlje gotovo uvijek spadaju u kategoriju respektabilnih reprezentacija. Tako je na prijašnjem 21 svjetskom prvenstvu, šest puta svjetski prvak bila selekcija koja je ugostila svjetsku smotru (Urugvaj 1930., Italija 1934., Engleska 1966., Zapadna Njemačka 1974., Argentina 1978., Francuska 1998.). Još dvaput je domaćin dolazio do finala, ali nije uzeo svjetsku titulu (Brazil 1950., Švedska 1958.), a triput je domaćinska reprezentacija osvajala broncu (Čile 1962., Italija 1990., Njemačka 2006.).

Gledajući iz perspektive najboljih osam momčadi na svakom turniru, samo četiri domaćina tijekom povijesti nisu ušla u tu skupinu (Španjolska 1982., SAD 1994., Japan 2002., Južnoafrička Republika 2010.), uz napomenu da je na SP-u 1934. nastupilo točno osam ekipa, što je dokaz koliko se nogomet promijenio od tada (na sljedećem Mundijalu igrat će 48 momčadi). Navedenom društvu od sada pridodajemo i Katar, uz to što bilježimo ovu reprezentaciju kao najlošijeg domaćina u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava i jedinog koji je izgubio utakmicu otvaranja (domaćin otvara turnir od 2006. godine na svakom SP-u).

Učinci svih domaćina na svjetskim prvenstvima

  1. Urugvaj – zlato
  2. Italija – zlato
  3. Francuska – četvrtfinale
  4. Brazil – srebro
  5. Švicarska – četvrtfinale
  6. Švedska – srebro
  7. Čile – bronca
  8. Engleska – zlato
  9. Meksiko – četvrtfinale
  10. Zapadna Njemačka – zlato
  11. Argentina – zlato
  12. Španjolska – drugi krug*
  13. Meksiko – četvrtfinale
  14. Italija – bronca
  15. Sjedinjene Američke Države – osmina finala
  16. Francuska – zlato
  17. Japan – osmina finala / Južna Koreja – 4. mjesto
  18. Njemačka – bronca
  19. Južnoafrička Republika – skupina
  20. Brazil – 4. mjesto
  21. Rusija – četvrtfinale
  22. Katar – skupina

*na Svjetskom prvenstvu 1982. postojao je format natjecanja u kojem se, nakon klasičnoga prvoga kruga, formirala nova skupina u drugom krugu

Utakmice u kojima je domaćin otvarao svjetska prvenstva

  1. Njemačka – Kostarika 4:2 (Klose 2, Lahm, Frings / Wanchope 2)
  2. Južnoafrička Republika – Meksiko 1:1 (Tshabalala / Marquez)
  3. Brazil – Hrvatska 3:1 (Neymar 2, Oscar / Marcelo – ag)
  4. Rusija – Saudijska Arabija 5:0 (Čerišev 2, Gazinski, Dzyuba, Golovin)
  5. Katar – Ekvador 0:2 (Valencia 2)


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno