Nogomet

Zašto su na Svjetskom prvenstvu u Kataru velike nadoknade vremena?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu daleko su najgledaniji događaji na svijetu, a kao što znamo ovo natjecanje se odvija svake četiri godine. To definitivno u ljubiteljima ovog sporta stvara jednu veliku želju i jasno je da je prisutna ogromna doza uzbuđenja prilikom odvijanja ovog natjecanja, posebice kod navijača čije se reprezentacije na njemu natječu.

Možemo reći da je svako Svjetsko prvenstvo dosad bilo specifično po nečemu, a već nakon prve utakmice jasno nam je postalo po čemu će to, između ostalog, biti ovo. Riječ je o izuzetno dugim sudačkim nadoknadama vremena na kraju svakog poluvremena. Mnogi bi stoga mogli postaviti pitanje je li došlo do nekih novih pravila i zašto se suci tako često odlučuju utakmice produljiti za čak i desetak minuta? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan.

Za sve je odgovoran Pierluigi Collina

Istinskim ljubiteljima nogometa nema potrebe posebno naglašavati tko je Pierluigi Collina. No, recimo to svejedno jer jasno je da nešto novije generacije možda nisu upoznate s njime. Pierluigi Collina je bivši talijanski nogometni sudac koji je sada u mirovini, barem što se tiče aktivnog suđenja nogometnih utakmica. On je kroz gotovo čitavu svoju karijeru, možemo reći sasvim opravdano, slovio za najboljeg suca na svijetu, a mnogi će se složiti i da je najbolji te ujedno najcjenjeniji nogometni sudac svih vremena.

On je sada 62-godišnjak koji se nalazi na čelu FIFA-ine sudačke komisije, što znači da je ujedno zadužen i za donošenje nekih novih pravila, odredbi i naputaka za suce. Jedan od takvih naputaka koje je dao sucima na Svjetskom prvenstvu je da pedantno paze na to koliko vremena je potrebno nadoknaditi na utakmici. Svi znamo koliko ponekad igrači mogu zadržavati u trenutcima kada njihova ekipa vodi, a moguće je i da jednostavno dođe do neke ozljede koja će oduzeti puno vremena.

Ispostavilo se da se radi o poprilično velikim pauzama tako da sada imamo utakmice koje su produžene za desetak minuta, a navijači su složni da je to sjajna odluka jer više neće biti “krađe” vremena na koje smo naviknuli i koje su poprilično narušavale kvalitetu utakmica.

Što bi ovo moglo donijeti?

Prije svega, teško je reći hoćemo li ovakve sudačke nadoknade imati samo na ovom Svjetskom prvenstvu ili će one pak postati standardni dio nogometnih utakmica diljem svijeta čak i kada se svjetska smotra završi. No, ono što možemo reći da će sigurno donijeti nogometu, osim onog očitog kao duže utakmice je i potencijal većeg broja golova. Teško je reći koliko je zapravo bitnih i presudnih golova ostalo uskraćeno kroz dugu i neprivlačnu povijest zadržavanja vremena na utakmicama samo kako bi se povećale šanse za pobjedom.

Sada tog faktora više ne bi trebalo biti, tako da ćemo u napetim i bitnim utakmicama dobivati puno više same igre, a to znači da bi statistički trebalo biti i više golova što je uvijek privlačno onima koji vole nogomet te klađenje na mjestima koja imaju veliku ponudu na golove kao primjerice kladionica 1xbit. Isto tako, zbog ovog pravila moglo bi se jednostavno i smanjiti vrijeme koje igrači provode simulirajući različite povrede samo kako bi prošlo vrijeme. To bi moglo dovesti do uspostavljanja ravnoteže između vremena zadržavanja i onoga koliko će sudac produžiti utakmicu, a to je nešto čemu navijači teže već dugo vremena.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno