Info

Kapetanović na konferenciji o zdravlju žena

Kapetanović na svjetskoj konferenciji o zdravlju žena
Kapetanović na svjetskoj konferenciji o zdravlju žena
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kapetanović na svjetskoj konferenciji o zdravlju žena- Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajuća Grupe za populaciju i razvoj PSBiH Nermina Kapetanović učestvuje u radu Četvrte svjetske konferencije o zdravlju žena, koja se od 16. do 19. maja ove godine održava u Kopenhagenu.

Tokom trajanja prvog dana plenarnog zasjedanja u okviru kojeg se održava i Forum parlamentaraca vezan za zdravlje djevojaka i žena, Milenijske razvojne ciljeve i Globalne ciljeve održivog razvoja u svijetu, u čijem radu učestvuje 5043 osobe iz 53 države svijeta, učesnicima konferencije su se u formi uvodničara obratili danski premijer Lars Lokke Rasmussen i danska princeza Mary, s kojima se sastala i poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Nermina Kapetanović, koja inače obnaša i funkciju potpredsjednice Izvršnog komiteta Evropskog parlamentarnog foruma za populaciju i razvoj sa sjedištem u Briselu.

Kako je saopćeno iz PSBiH, na jednoj od sesija ove konferencije, poslanica Kapetanović prezentirala je Izvještaj o aktivnostima zemalja Evrope u kontekstu realizacije Milenijskih razvojnih ciljeva i globalnih ciljeva održivog razvoja u svijetu.

U okviru ove prezentacije Kapetanović se osvrnula na unapređenje procesa jednakosti spolova i podršku ženama u kreiranju jednakog pristupa obrazovanju, radu, zapošljavanju, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, s posebnim naglaskom na unapređivanje zdravog materinstva, smanjenje novorođenačke i dojenačke smrtnosti, jednak pristup obrazovanju, te socijalno i radno uključivanje osoba s invaliditetom, kao i rješavanje problema nasilja u porodici.

Fokus je posebno stavljen na problem ranih prisilnih dječijih brakova koji predstavljaju veliki globalni problem, kao i jednak pristup kontracepciji i pokušaj zaštite mladih djevojaka od prisilnih brakova koji donose veliku smrtnost mladih majki i novorođenčadi u svijetu.

– Predstavila sam izvještaj za zemlje Evrope, u svojstvu potpredsjednice Izvršnog komiteta Evropskog Parlamentarnog foruma za populaciju i razvoj. Jedina sam ovdje, iz BiH i regiona Balkana. Imala sam izlaganje pred parlamentarcima 53 države. Plenarnoj sjednici otvaranja je prisustvovalo 5.043 osibe iz cijelog svijeta, a govorile su osobe poput danske princeze Mary i premijera Danske Rasmunsena (na fotografijama), Anny Lenox iz grupe Euritmics, a današnjoj sesiji je prisustvovala i jordanska princeza kao panelista, kazala nam je Kapetanović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno