Info

BiH: 76 posto građana za ulazak BiH u EU

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH: 76 posto građana za ulazak BiH u EU- Istraživanja javnog mnijenja koje je Direkcija za evropske integracije provela u martu i aprilu pokazalo je da 76 posto građana podržava ulazak BiH u EU, a kao razloge podrške najčešće navode stvaranje većeg broja kvalitetnih radnih mjesta i garanciju trajnog mira i stabilnosti.

S druge strane, među građanima koji ne podržavaju ulazak BiH u EU najviše je onih koji takav stav obrazlažu povećanjem poreza i troškova života.

Kao u i prethodnim godišnjim istraživanjima, skoro polovina ispitanika smatra da je borba protiv korupcije najvažnija reforma koja bi poboljšala svakodnevni život građana BiH, dok 11,6 posto ispitanika misli da su to poreska reforma i uklanjanje prepreka zapošljavanju.

Po mišljenju ispitanika, najveću korist od ulaska u EU imali bi mladi (42,3 posto), političari (18,6 posto), te studenti i istraživači (5,9 posto).

Upitani da iskažu stav o budućnosti EU, oko 37 posto anketiranih građana kazalo je da će EU učvrstiti unutrašnje odnose i nastaviti s proširenjem, dok 17,3 posto njih smatra da EU kao intergacija neće opstati.

Građanima najinteresantnija tema u vezi s intergacijom je pretpristupna pomoć, a najmasovniji načini informisanja o intergaciji u EU su i dalje televizija i internet.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.200 punoljetnih građana BiH, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno