Info

Kako unaprijediti proces registracije biznisa?

Kako unaprijediti biznis u FBiH
Kako unaprijediti biznis u FBiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac i suorganizaciji Grada Tuzla, održan sastanak na temu: “Kako unaprijediti proces registracije biznisa u FBiH?”.

Na sastanku su prezentirani rezultati iz postojeće i mogući primjeri bolje prakse procesa i neposredne registracije biznisa. Posebna pažnja posvećena je aktuelnoj zakonskoj regulativi kojom se propisuje rad i registracija MSP u FBiH. Također, učesnicima sastanka predstavljena je i MAPA ubrzanja procesa registracije biznisa koja identifikuje trenutno stanje “položaj”, sve naredne korake i odgovorne osobe i institucije za svaki od koraka.

Zakon o privrednim društvima FBiH, kao jedan od reformski zakona, usvojen je od strane Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, te je isti objavljen u Službenim novinama FBiH 21.10.2015 god.

Zakon nije donio reformsko/sistemsko unaprjeđenje, te je, s tim u vezi, samo prečišćeni tekst prethodnog Zakona sa određenim izmjenama značajnim za unapređenje poslovanja i usklađen je sa Zakonom o registraciji privrednih subjekata. Ipak, treba pozdraviti objavljivanje Zakona u Službenom novinama FBiH jer se, njegovim usvajanjem, učinio određeni pomak u pravnoj sigurnosti, priopćili su iz Udruženja Nezavisni biro za razvoj NERDA-e.

Dodaju da su zaključci sa ovog sastanka išli u smjeru pojednostavljenja procedura, pojeftinjenje i ubrzavanje postupka kod rješavanja predmeta za otvaranje biznisa. Prijedlozi će biti dostavljeni predstavnicima vlasti radi usaglašavanja i pokretanja procedura za poboljšanje administrativnog okvira u funkciji unapređenje poslovanja.

Na sastanku su učestvovali predstvanici sva tri sektora, između ostalih: Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK, Obrtnička komora Tuzlanskog kantona, Općinski SUD Tuzla, Ekonomski fakultet Tuzla, te predstavnici obrta i MSPa.

Sastanak je organiziran kao dio aktivnosti PROGRAMA ODRŽIVOSTI CIVILNOG DRUŠTVA U BIH (CSSP), odnosno druge komponente koja se odnosi na kampanju javnog zagovaranja: Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta, koju implementiraju Udruženje Nezavisni biro za razvoj (NBR) i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK. CSSP program finansira USAID.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno