Info

Cilj je porezni dug i platiti na rate za pet godina

Cilj je porezni dug i platiti na rate za pet godina
Cilj je porezni dug i platiti na rate za pet godina
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Cilj je porezni dug i platiti na rate za pet godina- Vlada Zeničko-dobojskog kantona aktivno se uključila u rješavanje problema blokade transakcijskog računa JP Šumsko privredno društvo ZDK (ŠPD ZDK) sa sjedištem u Zavidovićima.

Tim je povodom u četvrtak sjedištu ZDK-a održan i sastanak menadžmenta ŠPD-a i direktorice Kantonalne porezne uprave ZDK Sabine Pašić, koja ima drugačije mišljenje o visini zaostalog duga ovog preduzeća za 22 mjeseca neplaćenih obaveza do 1. maja 2011. godine (1.09.2008.-30.04.2011.), a koji po knjigovodstvenoj evidenciji iznosi oko 7,8 miliona KM.

-Nadam se da će nakon sravnjenja obaveza uslijediti i privremena deblokada računa, jer mi nijednog trenutka nismo bježali niti bježimo od obaveza. Apelujemo na sve u cilju izmirenja bez kamata, a na našu sreću i zakon to dozvoljava na period od pet godina- kazao je direktor ŠPD-a ZDK Alija Hadžiabdić.

On je istakao kako zadnje četiri godine preduzeće redovno izmiruje sve obaveze, da su u prvih devet mjeseci pozitivno poslovali sa 500.000 KM, a dobit bi do kraja godine mogala narasti i na milion KM. Najvažnije je da bi 1.100 zaposlenih ŠPD-a zadržali posao.
-Apelujem i nadam se da će Vlada FBiH vrlo brzo donijeti zakon o otpisu besmislenih zateznih kamata na porezne prihode, jer obaveze po osnovu javnih dugova u FBiH sa kamatama su 2,3 milijarde KM. Nadam se da će se naći razložno rješenje da se evidentiraju naplative obaveze i ide u realnu naplatu- kazao je premijer ZDK Miralem Galijašević, koji je dodao kako i sa žaljenjem mora konstatirati da administarcija ŠPD-a nije kvalitetno odgovorila na mogućnost obročne otplate duga.

Galijašević je dodao i kako nam trebaju primjenjivi zakoni, koji će obavezivati sve na poštivanje, ali i da država osigura da preduzeća koja zapadnu u krizu, mogu računati na pomoć.

nasarijec.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno