Politika

Kako je Fuad Kasumović “preskočio” dva semestra

Fuad Kasumović
Fuad Kasumović
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako je Fuad Kasumović “preskočio” dva semestra – Prelazak na Zenički univerzitet odvija se tokom 2009. ali, prema informacijama Žurnalovog izvora, zahtjev Fuada Kasumovića za prelazak i upis na postdiplomski studij datira iz 2007. godine

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona krajem prošle godine otpočelo je provjeru regularnosti upisa zamjenika ministra finansija BiH Fuada Kasumovića na postdiplomski studij Ekonomskog fakulteta u Zenici 2009. godine.

Provjera je vršena u okviru šire istrage koju je na osnovu anonimnih dopisa u vezi sa korupcijom i mnogim nepravilnostima na Zeničkom univerzitetu vršilo Tužilaštvo Ze-do kantona. Kako Žurnal saznaje, Tužilaštvo je vršilo provjeru navoda da je Fuad Kasumović sa Mostarskog univerziteta prešao na Zenički upisavši se na treći umjesto na prvi semestar postdiplomskog studija, iako je imao samo jedan položen ispit. Sve mu je to, tvrdi se u anonimnoj dojavi, 2009. omogućio dekan Ekonomskog fakulteta i rukovodilac postdiplomskog studija Dževad Zečić.

Tvrdi se kako je Kasumović prvi put pokušao da se upiše na Ekonomski fakultet u Zenici ali ga zbog niskog prosjeka ocjena dekan nije smio primiti. Zbog toga je studij otpočeo u Mostaru a nakon godinu dana se ponovo obratio na Ekonomski fakultet u Zenicu sa zahtjevom za nastavak studija. Nakon toga je sa jednim položenim ispitom upisan na treći semestar.

Pored toga, u prijavi se tvrdi i da je Zečić odluku o upisu Fuada Kasumovića donio zahvaljujući Zaključku komisije za postdiplomski studij, koju čine nastavnici koji izvode nastavu na postdiplomskom studiju. U prijavi se Zečić optužuje za nezakonito donošenje ovog zaključka a Tužilaštvo se poziva da provjeri koliko je sjednica te komisije uopšte i održano.

Nakon završenih provjera, kako saznaje Žurnal iz izvora bliskih Tužilaštvu, utvrđeno je kako je od 1. januara do 23. juna 2009. godine Komisija održala samo jedan sastanak. I to 22.6.2009., na kojem je i donesena odluka da Fuad Kasumović bude upisan na treći semestar postdiplomskog magistarskog studija Ekonomskog fakulteta u Zenici, smjer Računovodstvo i revizija. U novembru prošle godine Tužilaštvo je sa Zeničkog univerziteta izuzelo dokumentaciju u vezi sa Kasumovićevim upisom, na osnovu koje je zaključeno da su u Komisiji za postidplomski studij koja je odobrila Kasumovićev prelazak bili predsjednik prof. dr. Dževad Zečić, doc.dr.sc. Ishak Mešić, član profesor, i zapisničar Sead Dedić, sekretar na fakultetu. Od njih su u februaru ove godine uzete i izjave a od Dževada Zečića i uzorak rukopisa radi grafološkog vještačenja.

Prelazak na Zenički univerzitet odvija se tokom 2009. ali, prema informacijama Žurnalovog izvora, zahtjev Fuada Kasumovića za prelazak i upis na postdiplomski studij datira iz 2007. godine.

Fuad Kasumović: Ne mogu se sjetiti na koji semestar sam upisan

Da su se u vezi sa njegovim prelaskom na Ekonomski fakultet u Zenici vodile bilo kakve provjere, Fuad Kasumović je, kaže, prvi put čuo od novinara Žurnala. Ne može se sa sigurnošću prisjetiti da li je te 2009. upisan u prvi ili ipak u treći semestar:

-Koliko znam, Univerzitet u Zenici priznao mi je samo jedan ispit od položenih četiri ili pet iz Mostara. To sigurno znam. Prema tome, logično je da sam onda upisan na prvi stepen, ne bih ni mogao biti na treći, ali stvarno ne mogu sada sa stopostotnom sigurnošću reći. Pretpostavljam da je to prvi.

Na komentar da je provjerom Tužilaštvo utvrdilo da je riječ o trećem semestru, kaže:

-Vjerujte mi da to ne znam. Taj ko je to izdavao vjerovatno je radio po zakonu.

Kaže da, s obzirom da se smatra atipičnim političarem jer ukazuje na sve nepravilnosti u državi i društvu, mora biti “najčistiji”:

-Istina je da sam prije rata upisao u Mostaru postdiplomski studij i onda sam ga zbog posla zapostavio. Radio sam po pravilima kad sam se prebacivao u Zenicu jer trenutno tamo živim. Prijavio sam se na konkurs, poslao potrebne papire bez ikakvih intervencija. Sad, taj ko je mene primio valjda je radio po zakonu. Prosjek ocjena ispita koje sam položio u Mostaru bio je 9.

Kada je riječ o provjerama i sam se zalaže, objašnjava, da se svaka sumnja treba otkloniti. Iz Tužilaštva ga niko nije kontaktirao:

-Vjerovatno protiv mene ima i nekih drugih istraga a niko me nije kontaktirao. Zbog čega bi ako je sve čisto? Neka se provjerava sve što se treba provjeriti, ali u ovom slučaju ja nikoga nisam zvao, intervenisao, niti sređivao bila šta u vezi sa svojim prelaskom na Ekonomski fakultet.

Kasumović demantuje da uopće poznaje Dževada Zečića:

-Ne, zaista se ne poznajemo.

Iako zbog nedostatka vremena sada ne uči i ne polaže ispite, ne isključuje mogućnost da jednog dana ponovo odluči aktivirati postdiplomski studij. I sada bi, kaže, mogao s lakoćom položiti većinu predmeta jer cijeli život radi u finansijama a već treći mandat je na poziciji zamjenika ministra finansija:
– Divim se kolegama koji za mandata magistriraju i doktoriraju, ja zaista nemam vremena za to.

zurnal.info



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno