Politika

Glasanje za nacionalne manjine na Izborima 2016

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Glasanje za nacionalne manjine na Izborima 2016 – Dole potpisani Derling Alojzij kandidat sam jedne političke stranke iz reda Nacionalnih manjina na predstojećim Izborima u Zenici.

Prema mojim informacijama na prošlim Opštinskim izborima kandidati iz reda Nacionalnih manjina koji su bili na listi političkih stranaka imali su iznenađujuće mnogo nevažećih glasova iz razloga što su birači glasali za kandidate Nacionalnih manjina sa liste političkih stranaka kao i za političke stranke koje su ih kandidirale.

Po pravilima CIK-a birač ima samo jedan glas, odnosno ako glasa za kandidata iz reda Nacionalnih manjina ne može glasati za bilo koju drugu političku stranku ili kandidata druge političke stranke. Pošto birači nisu bili dovoljno obavješteni o tome bio je iznenađujući broj nevažećih glasova. S obzirom na to Vam molim ako možete da objavite sljedeći službeni tekst CIK-a koji su već objavili neki štampani mediji:

„U izbornim jedinicama u kojima se biraju i pripadnici nacionalnih manjina imate mogućnost glasati za pripadnika nacionalne manjine tako što ćete označiti samo jedno ime na posebnoj listi kandiata pripadnika nacionalnih manjina.
Ukoliko ste se odlučili da glasate za pripadnika nacionalnih manjina, ne možete glasati ujedno i za političku stranku, ili koaliciju ili listu nezavisnih kandidata ili nezvisnog kandidata jer ukoliko biste glasali za obje opcije, vaš listić bi bio nevažeći!“

Napomenuo bih da da predstojećim Izborima u Zenici ima nekoliko političkih stranaka koje su predložile svoje kandidate iz reda nacionalnih manjina. Bilo bi više kandidata iz reda Nacionalnih manjina koje bi predložile političke stranke, ali zbog mogućih nevažećih listića to nisu uradile. Također bih napomenuo da Nezavisni kandidati iz reda nacionalnih manjina učestvuju ravnopravno sa kandidatima za nacionalne manjine političkih stranaka, pa i to doprinosi zbunjenosti i nenamjernim greškama prilikom glasanja što kao rezultat ima nevažeće listiće, što smatram da nije dobro.

Ovaj tekst možete prilagoditi prema potrebama Vašeg portala, bez ili sa navođenjem moga imena.
Ni u kom slučaju nije mi bila namjera da ovu informaciju upotrijebim kao moj politički marketing te shodno tome je tretirajte i objavite, ako smatrate da je korisna za objavljivanje.

Objavom na Vašem portalu cijenio bi se Vaš doprinos afirmaciji nacionalnih manjina u BiH, jer i one su dio društva.
U nadi da ćete objaviti ovu informaciju na Vašem portalu srdačno Vas pozdravljam!

Derling Alojzij, dipl. ing.

P.S. Službeni tekst, koji sam naveo, o načinu glasanja nacionalnih manjina možete provjeriti u Izbornom zakonu “Učešće pripadnika nacionalnih manjina u izborima za općinski nivo” (poglavlje 13a, član 13. i 14.) koji je objavio CIK.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno