Info

Kako i od čega žive građani u FBiH

Kako i od čega žive građani u FBiH
Kako i od čega žive građani u FBiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da građani ovog bh. entiteta žive dobro. Međutim, pokazatelji uglavnom govore suprotno.

“Građani FBiH žive dobro. Šta više, rasipaju se”, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Nepovjerljiv prema statistici, ovaj zaključak premijer FBiH Fadil Novalić je donio na osnovu vlastitog istraživanja. Da bi se uvjerio kako građani žive, zatražio je od jednog trgovačkog lanca listu 10 najprodavanijih proizvoda. I dobio odgovor…

“Na prvom mjestu je bila kafa, na drugom cigare, na četvrtom pivo, na osmom vino, a unutar toga, znamo da Bingo ne prodaje gorivo ili kartice za telefoniju. Saberimo promet telekom operatera to je milijardu maraka. I još goriva milijardu. U deset produkata, ako bi gledamo Bingovu ljestvicu, bilo bi samo 3 esencijalna”, istakao je Fadil Novalić.

Tri esencijalna proizvoda: brašno, ulje, mlijeko zajedno koštaju 5 maraka, koliko i jedna kutija cigareta. Ako se vodimo ovom logikom onda je moguće da dio neesencijalnih proizvoda, u potrošačkoj korpi građana, cjenovno dominira. No, je li to znak da građani više kupuju cigarete nego ulje?

Zvanična statistika kaže da građani tri četvrtine troškova ne mogu izbjeći.

U mjesečnoj korpi od 1.569 KM, trećina se odnosi na hranu, 24 posto na troškove stanovanja i režije, a 15 posto na prevoz i komunikacije. Oko 15 posto se odnosi na druge proizvode kao što su duhan, rekreacija, obrazovanje i kultura.

Pri tome, građani BiH plaćaju najskuplju telefoniju u regiji.

“Puka činjenica je da je prosječna plaća 1.500 KM, da je prosječna penzija 360 KM, da je plata u realnom sektoru 650 maraka, da je prosječna plata 800 KM, dakle sve to ne može pokriti ni osnovne troškove života, a onda nama premijer govori da se mi rasipamo. U isto vrijeme ta ista vlada pola budžeta potroši na plate administracije i na kupovinu službenih automobila koji koštaju kao 150 penzija za 6 mjeseci”, rekao je Adis Arapović iz CCI.

No i zvanične brojke malo znače, kažu građani. Najbolji prikaz stanja su buvljaci. Tu građani kupuju hranu sa skoro isteklim rokom upotrebe.

No, sve bi se to moglo promijeniti. Premijer Novalić najavljuje primjenu švicarskog modela kod određivanja penzija i to na osnovu BDP-a. Da li to znači da će nam plate biti švicarske ili možda cijene, nije precizirano.

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno