Zenica

Još jedna tužna godišnjica: Na današnji dan agresor je počinio masakr nad civilima u Crkvicama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Dvadeset drugog juna 1993.godine od granate ispaljene sa položaja VRS sa kote Kukotnica na planini Vlašić, u zeničkom naselju Crkvice, ulica Derviša Imamovića, ubijeno je devet civila, a nekoliko desetina je lakše i teže ranjeno. Ubijeni civili su bili i djeca u igri, stanari, ali i penzioneri koji su ispred zgrade igrali šah. Među poginulim je bio i omiljeni nastavnik engleskog jezika crkvičke osnovne škole, Tomo Radenović. Za ovaj masakr još niko nije odgovarao.
Prema natpisu na ploči sa mjesta stradanja, ubijeni su Anela Pivić-Hašimić (10), Muhamed Šukalić (14), Tomo Radenović (43), Sead Delić (43), Zdravko Kos (44), Dževad Delić (45), Munib Kajtar (52), Safet AltunBabić (64) i Hamdo Nuspahić (72.).

Stravični prizori ekstremiteta odvojenih od tijela i danas su pred očima mještana koji su prvi pritekli u pomoć da pokušaju spasiti stradale.

Današnji datum, kao i svaki drugi dan nepravde jer zločinci nisu procesuirani, izaziva gnjev i tugu. Među ubijenim su i Zdravko i Tomo i Muhamed, ali to vjerovatno nije bilo bitno neprijatelju koji je ispalio granatu među civile.

Foto Arhiv (Klix)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno