Zenica

FOTO: Otvorenje spomen česme šehidu Muneveru Mujiću u selu Jasika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklog  vikenda tačnije u nedjelju 20. juna 2021. godine u  selu Jasika MZ Babino  otvorena je spomen česme šehidu  Muneveru Mujiću. Rodbina, prijatelji i saborci odlučili su  da  pokrenu ovu hairli aktivnost kako bi sačuvali od zaborava spomen na jedinog šehida ovog sela. Obližnji izvor „Proboj“  preusmjerili su u novoizgrađenu  „Šehidsku česmu“, koja će putniku namjerniku utoliti žeđ i prisjetiti ga na žrtve, stradanja i  boli koju proživjesmo tokom Agresije na  Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine.

Poslije klanjanja  podne  namaza u  seoskom mesdžidu  Jasika, imam džemata Muhamed ef. Smajlović prisutnima je održao izuzetno nadahnut govor u kojem je spomenuo Munevera i prisjetio se svih šehida, njegove  mladosti i požrtvovanosti u  obrani domovine  Bosne i Hercegovine. Spomenuo je i imena Elmedina Kulačića, Halila Arnauta, te  brata šehida Samira Mujića koji  su pokrenuli i nosili do kraja ovu aktivnost. Ispred boračkih organizacija na skupu se  obratila i Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije šehida i poginulih boraca Grada Zenica, a sam protokol otvorenja  Šehidske česme na  Jasici pomoglo je i realizovalo Udruženje Sedma muslimanska brigada Zenica.

Podsjetimo se da  je šehid Munever Mujić rođen 1974. godine u  selu  Jasika, bio je borac -diverzant pripadnik 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade, izuzetno hrabar i požrtvovan i kao takav više puta ranjavan. Svoju hrabru  dušu pustio je na Ravnom Nabožiću 1995. godine u 21. godini života. Jako je važno da  je ova  Šehidska  česma na Jasici Munevera Mujića ugledala svjetlo dana pa  makar to bilo i 26. godina poslije. Nikad  nije  kasno da se sačuva  spomen na  znamenite  ličnosti i  događaje  koji su  usko vezani za svijetlu povijest naše  Bosne.

Saznadoh, a  kasnije i provjerih u knjigama da  je ovo selo jedino na  ovom kraju imalo i poginulog borca partizana u Narodno-oslobodilačkom ratu 1941-1945. godine. Naime Refik (Fehima) Mujić će sa svojih 19. godina otići u partizane, a potom za slobodu dati svoj mladi život 1945. godine u Karlovcu kao pripadnik 8. krajiške  brigade NOVJ.

Na  žalost  mi danas nemamo njegov nišan ili  njegovu  spomen česmu  koja  bi historijski svjedočila da  je ovaj kraj i narod oduvijek bio čvrsto opredijeljen za  antifašizam i  slobodu svih naroda. Međutim, šta je sa  prethodnim ratovima koji na žalost u principu nikada  nisu zaobilazili sinove naših predaka.

Zato, ostaje  obaveza i  amanet novim generacijama historičara da se hrabro uhvate u koštac i započnu opsežna istraživanja svega  onoga što je  se  dogodilo na  ovim prostorima. Potreba da se ostavi zapis o ljudima koji su obilježili povijest naše  Zenice i  Bosne i Hercegovine i koji su ostavili  trag minulih dešavanja. Ukoliko to makar malim dijelom uradimo sigurno  ćemo  ovom bosanskohercegovačkom čovjeku značajno povratiti čast i  dostojanstvo.

Doktor historijskih nauka Amir Ismić, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno