Nogomet

Javno pismo Skupštini NK Čelik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon propalog drugog sazivanja 8. redovne sjednice Skupštine NK Čelik Zenica, ovim javnim pismom želimo skrenuti pažnju na krajnje nekorektno postupanje pojedinih članova njegovih tijela koje limitiraju klub u njegovom radu i produžavaju farsu koja se već godinama vodi oko istog. Već drugi put se obraćamo Skupštini na ovaj način jer ista nije pokazala spremnost za obostrani dijalog što ruši njen kredibilitet te ugrožava budućnost ali i ozbiljnost kluba.

Dosadašnja nastojanja NGG „Za Čelik“ i UG „Robijaši 1988“ bila su usmjerena ka tome da ukažu na nepravilnosti rada u klubu te ponude konkretna i održiva rješenja za takvu neprihvatljivu praksu koja je u primjeni već gotovo dvije decenije te koje su ga otuđile od sredine u kojoj egzistira. Lični interesi kao i prikrivanje vlastitih poteza, jeftine obmane i zatvorenost su postale standard našeg kluba i protiv toga ćemo se boriti i nećemo dozvoliti nastavak prakse u kojem je klub zatvoren i rezervisan za podobne.

S obzirom da su ove dvije grupe do sada pokazale visok nivo svijesti za aktuelne probleme u klubu, raduje nas da su poduzeti konkretni koraci od strane Upravnog odbora kluba da riješi neke od njih tako što je obratio pažnju na domaće perspektivne igrače te počeo djelovati na pripremi pred novu i izuzetno tešku sezonu. Ipak, jedan dobar potez nas ne spašava od daljeg propadanja kao klub pri čemu i dalje glavninu igračkog kadra baziramo na ne tako jeftinim igračima na jednogodišnjim ugovorima. Dakle, ne možemo računati na zaradu putem prodaje igrača, te ćemo još jednom ići „od godine do godine“ bacajući novac u bunar za puko preživljavanje, pa makar i ostvarili neki rezultatski uspjeh što se čini prilično nerealnim. Svaki ostvareni transfer prema inostranstvu je samo izuzetak poput jedne bitnije pobjede na terenu koji potvrđuje lošu i nestabilnu organizacijsku osnovu na kojoj pokušavamo nešto ostvariti već preko 15 godina a ne postavlja preduslove za napredak.

Pored aktuelne sjednice Skupštine NK Čelik Zenica koja se evo pokušava sazvati već treći put, Skupština će svakako morati zasjedati u augustu kada ističe mandat trenutnom Upravnom odboru da odluči ko će voditi klub u naredne 4 godine. Pitamo se, da li je namjera Skupštine ali i Upravnog odbora da ovu inicijativu dovedu u situaciju gdje je ista „rušilački faktor“ u klubu i jedina prepreka za njegove uspjehe koji nam predstoje? Da ista bude odbijena samo zato “što nemamo vremena” a upravo su oni tu koji su doveli do te situacije?

NGG „Za Čelik“ i UG „Robijaši 1988“ nikada, tokom cijele svoje kampanje, nisu smatrali da problem leži u Upravnom odboru niti su pozivali na njegov odlazak ili smjenu. Naprotiv, pozdravljamo sve dobre poteze koje je isti učinio ali istovremeno ukazujemo na one propuste koji su rezultat loše klupske organizacije u svim njegovim tijelima koji su uvjetovani trenutnim sistemom rada kroz zastarjelu i površnu statutarnu postavku. Međutim, nećemo dozvoliti stvaranje terena za maliciozne optužbe da smo mi, kao odgovorni građani koji vole svoj klub, njegov jedini problem i da se trebamo “povući” kako bismo pustili klub da nastavi ovim putem koji ga, kao, vodi u oporavak.

Demokratsko pravo svakog građanina koji učestvuje u društvenom životu, a u ovom slučaju jednog navijača ili simpatizera koji plaća kartu dolaskom na stadion, odnosno indirektno finansira klub kroz poreze iz svojih ličnih doprinosa kojima Grad Zenica finansira klub, je da isti ima i mora da ima pravo da postavi neka pitanja i ukaže na propuste i predloži bolja rješenja. Konačno je vrijeme da se odmaknemo od provincijskih uvjeta razmišljanja gdje su kritika i prijedlog poziv na linč, a ne dijalog koji djeluje višestrano za sve uključene strane u procesu, u ovom slučaju na rukovodstvo kluba u svim njegovim tijelima, njegovu radnu zajednicu, navijače i simpatizere kao i sve ostale građane koji su direktno ili indirektno uključeni u život kluba tokom proteklih 70 godina.

Ukoliko Skupština NK Čelik Zenica smatra da su NGG „Za Čelik“ i UG „Robijaši 1988“ Zenica njeni neprijatelji, da li isto smatra onda i za 5 članova Skupštine koji su učestvovali u Radnoj grupi Skupštine te koji su se „drznuli“ da se slože da je novi prijedlog statuta dobar i da ga treba predložiti Skupštini na usvajanje? Da li su to oni povrijedili neko nepisano pravilo da se u Čeliku ništa ne smije mijenjati pa ih se stoga treba bojkotovati i ne dozvoliti ni da se da o toj inicijativi ni diskutuje? Da li će oni sada biti izloženi pritiscima? Gospodo iz Skupštine, ukoliko imate bolje rješenje onda ga ponudite ovom gradu i klubu, ali znajte i da ćete snositi odgovornost za sve neuspjehe do tada koji su već godinama rezultat takvog ponašanja. Ako ste već prihvatili odgovornost da kreirate klupsku politiku u budućnosti kao Skupština, onda je na vama i da podnesete teret svojih odluka ili manjka istih.
Mi nikad nismo željeli niti želimo da rušimo nešto ili nekoga u Čeliku već da pomognemo u njegovoj izgradnji i oporavku,te stoga nećemo dozvoliti ni drugima da ruše njegov rad i dovode u pitanje njegovu budućnost.

Shodno članu 16., tački 3 trenutnog Statuta NK Čelik Zenica, zahtijevamo od v.d. predsjednika Skupštine NK Čelik Zenica Nihada Pašalića da zakaže novi termin sjednice Skupštine koja će se održati do 29. juna 2015. god., dakle u roku od 15 dana od njenog drugog pokušaja 15. juna.
Gospodin Pašalić je samoinicijativno predložio rok od 45 dana, tj. „do 30. jula“, o kojem nije dozvolio diskusiju niti se isti usvojio kao nezvanični zaključak Skupštine. Također, nije uvažio mišljenje članova Skupštine da ne postoji prepreka da se ista održi i za vrijeme trajanja mjeseca ramazana te da je period nakon istog kršenje trenutnog statuta.

Mjesec ramazana ne predstavlja nikakvu vanrednu okolnost zbog koje nije moguće održati tu sjednicu, već bi trebao predstavljati idealnu priliku da se, uvažavajući religijske sklonosti pojedinih članova Skupštine, obavi jedna korektna, demokratska i građanska diskusija na staloženom i argumentovanom nivou. Ako se u engleskoj Premijer ligi može igrati dan poslije Božića i Nove godine, ako se u Njemačkoj može igrati na Dan svih svetih, onda se i u Bosni i Hercegovini kao još jednoj sekularnoj državi može održati i sjednica Skupštine tokom mjeseca ramazana. Ako su ustupci već potrebni, ne vidimo razlog da se sjednica Skupštine ne može održati u neradnu nedjelju u popodnevnim satima.

Da li je namjera ovu sjednicu “spojiti” sa onom izbornom u augustu za izbor novog/starog Upravnog odbora? Da li želite iskoristiti svoj jedini i prilično slab argument “da se klub mora spašavati od ispadanja a sada nije vrijeme da se talasa” a upravo je Skupština namjerno odugovlačila taj proces? Mi se nećemo miješati u (ne)izbor bilo kojeg Upravnog odbora jer je to Vaša obaveza i konsekventna odgovornost ali nećemo dozvoliti niti sabotiranje naše inicijative kako bi se prikrio nerad i strah od promjena!

Ne kršite statut i ne skrivajte se iza nepostojećih prepreka! Statut se ne može “malo poštovati” i koristiti kao izgovor već se mora poštovati do kraja, stoga ako je Čelik klub dosljedan svojim vrhovnim propisima, sazovite sjednicu i argumentujte svoje (ne)slaganje!

Stoga, ponovit ćemo naš stav koji se nije promijenio: „Gospodo, ovako ne funkcioniše i ne možemo dalje. Ako smatrate da kao klub možemo nastaviti ovako i da smo odlično organizovani, zašto nam se ne suprotstavite argumentima, a ne dokazivanjem da smo zapravo u pravu opstruiranjem bilo kakvog dijaloga?“

Nema predaje u ovoj borbi!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno