Info

Jarke boje popravljaju raspoloženje

Podijeli ovu vijest:

Jarke boje popravljaju raspoloženje – Stiglo nam je najtoplije godišnje doba pa ako želite da stan “obojite” u ljeto, evo nekoliko savjeta stručnjaka. Boje djeluju na naše razumijevanje i raspoloženje, na naše mišljenje i osjećanja.

Njihov neobičan i snažan uticaj oslobađa emocije, stimuliše maštu i pojačava percepciju. Boje nas mogu nadahnuti, ispuniti energijom ili smiriti, ispuniti pozitivnim vibracijama ili uznemiriti, te zbog toga izbor pravih boja za određene prostorije igra odlučujuću ulogu ako se u radu, igri, odmaranju želimo dobro osjećati.

Fotografije

Umjesto ramova za slike, kupite veliku tablu i štipaljkama okačite fotografije. Izaberite najljepše sa mora i vesele motive, a dobro će doći i lijepe razglednice.

Činjenica je da fotografije izazivaju blagost, osmijeh i emituju pozitivne vibracije. Stoga je potrebno ovakve slike ili fotografije držati na vidnom mjestu u dnevnoj sobi, trpezariji, a pogotovo u dječjim sobama. Sklonite slike s opasnim, uznemirujućim i mračnim motivima.

Morski motivi

Oni nikad neće izaći iz mode, ali ne pretjerujte jer ne može na isti način da se dekoriše kućica na obali i stan u gradu. Posvetite im jedan kutak doma gdje možete rasporediti jastučiće sa sidrom, brodiće suvenire sa ljetovanja, morske pejzaže. Gledajte da pozadina bude bijela, a detalji u plavim nijansama.

Postavka slika po stranama svijeta

Lijepa slika šume, drveća, bambusa ili pejzaža odgovara istoku i jugoistoku, kao i slike srećne porodice, sunca u izlasku. Uramite ih u drveni ram zemljanih boja. Izbjegavajte metalne ramove, kao i drvene ofarbane u zlatnu ili srebrnu boju. Jedino na istoku možete da držite fotografije vaše porodice i nekih dragih osoba koje su preminule.

U protivnom ih držite u fioci ili na nekom vašem dragom mjestu, ali ne vidno. Istočna strana je domaćin zmaja klasični zaštitnik drevnih Kineza. Ali ako ne volite, nemojte je postavljati, nego odaberite sliku Sunca u izlasku.

Jarke boje

Ova ideja nije za ljubitelje minimalizma i neutralnih tonova. Jarke boje sinonim su za najtoplije godišnje doba, pa ako ste željni promjene i imate hrabrosti, okrečite jedan zid u nijansu žute ili narandžaste. Uz njih se dobro uklapaju bijeli detalji. Ili, kupite navlake za jastučiće sa motivima cvijeća i sunca, a spavaću sobu osvježite posteljinom jarkih boja.

Tople boje

Mogu biti svijetle ili tamne, a tople su jer u sebi sadrže žutu ili crvenu kao osnovnu boju. Vrlo su stimulativne, veliku sobu čine udobnom i preporučuju se za prostore kojima manjka sunca. Oprezno ih treba upotrebljavati u malim stanovima, pa umjesto intenzivnih nijansi dobro je odlučiti se za više smirujuće tople tonove.

Savjet plus

Ako pretjerate sa šarenilom, stan će izgledati kao cirkus. Zato je, kažu stručnjaci, bolje da izaberete glavnu jarku boju, a detalje u njenim pastelnim nijansama ili u bijeloj i bež.

nezavisne.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno