Biznis

Izvoz električne energije iz BiH u prvom kvartalu prepolovljen

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu ove godine iznosio je 2,23 TWh, što je 2,5 posto  više nego u istom periodu prethodne godine, dok je finansijski efekat tog izvoza električne energije iznosio 172 miliona KM, što je manje za 53,3 posto u odnosu na isti period 2023.

Na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH i Nezavisnog operatora sistema u BiH, predsjednik Regionalne CIGRE (SEERC), koja okuplja 17 država sa šireg područja jugoistočne Evrope  Edhem Bičakčić rekao je da je fizički obim neto izvoza u prvom kvartalu ove godine iznosio 0,94 TWh, što predstavlja smanjenje od 17 posto, dok je finansijski gledano neto izvoz manji za 52,7 posto.

– Razlog manjih, odnosno prepolovljenih finansijskih efekata izvoza u odnosu na prošlu godinu je u nižoj cijeni električne energije na berzama, što je posljedica relativno blage zime i dosta dobre popunjenosti skladišta prirodnog gasa u zapadnoj Evropi – rekao je Bičakčić za Fenu.

Trenutne cijene električne energije na berzama su oko 90 EUR za MWh.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno