Info

Izvještaj o finansijskoj reviziji ZDK i ZZO ZDK za 2020. godinu uvrstiti u program rada Skupštine za 2021.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvještaj o finansijskoj reviziji ZDK i ZZO ZDK za 2020. godinu uvrstiti u program rada Skupštine za 2021.- Povodom održavanja sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), zakazane za 25.2.2021. godine (četvrtak), Centri civilnih inicijativa žele da skrenu pažnju na posebno bitnu tačku dnevnog reda – Prijedlog Programa rada Skupštine za 2021. godinu, te na predloženu inicijativu da se u isti uvrsti i razmatranje Izvještaja o finansijskoj reviziji ZDK za 2020. godinu i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2020. godinu.

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH planira u 2021. godinu objaviti revizorske izvještaje za navedene institucije. S obzirom na važnu ulogu parlamenata u procesu praćenja revizorskih nalaza, te značaj i svrhu koji bi trebali imati revizorski izvještaji, neophodno je da i Skupština ZDK planira i preuzme svoju ulogu u obavljanju jedne od značajnih funkcija – kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja javnog novca od strane javnih institucija, te navedeno planira kroz godišnji program rada.

Centri civilnih incijativa uputili su Inicijativu za uvrštavanje planiranih revizorskih izvještaja u Program rada Skupštine ZDK za 2021. Dodatno, pozvani su svi zastupnici Skupštine ZDK, da podrže ovu inicijativu na današnjoj sjednici, te daju veći značaj izvještajima o finansijskoj reviziji institucija koje su u nadležnosti ZDK i pokažu građanima Zeničko-dobojskog kantona jasnu opredjeljenost da se uključe u praćenje i kontrolu trošenja javnog novca.

CCI Analiza javnih revizorskih izvještaja kantonalnih institucija u Federaciji BiH ukazala je na potrebu ozbiljnijeg pristupa pri razmatranju revizorskih izvještaja i nedovoljan stepen implementacije revizorskih preporuka (svega 30% realizovanih preporuka). Razmatranje revizorskih izvještaja i praćenje realizacije preporuka od strane skupština uticalo bi na veću odgovornost institucija da realizuju dostavljene preporuke, čime bi se u konačnici osiguralo ekonomično, transparentno i efikasno trošenje javnog novca, što predstavlja i krajnji cilj revizije, koji je nemoguće dostići bez uključivanja i drugih institucija. Konkretno Skupštine ZDK.

CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA i ovim putem pozivaju zastupnike Skupštine ZDK da podrže inicijativu CCI-a i u Program rada uvrste razmatranje izvještaja o finansijskoj reviziji navedenih institucija. Obzirom da se radi o institucijama čiji ukupni budžeti iznose 599.218.640 KM javnog novca (novca građana ZDK) smatramo da je od značaja posvetiti pažnju načinu na koji je isti utrošen.

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske.Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno