Info

FOTO: Održana 12. BOSEPO olimpijada naučnih projekata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održana 12. BOSEPO olimpijada naučnih projekata- U Sarajevu je 20. februara ceremonijom dodjele nagrada svečano završena 12. BOSEPO olimpijada naučnih projekata. Ovo takmičenje sa dugom tradicijom se održava po uzoru na svjetske olimpijade naučnih projekata, u organizaciji Richmond Park obrazovnih institucija. Ove godine, takmičenje je održano u Richmond Park kampusu u Sarajevu uz praćenje svih relevantnih epidemioloških mjera, ali i online, zahvaljujući čemu su se učenicima iz BiH u takmičenju mogli pridružiti i njihovi vršnjaci iz pet drugih zemalja – Azerbejdžana, Indonezije, Kirgistana, Meksika i Tunisa. Na takmičenje je bilo ukupno prijavljeno 185 projekata, od kojih je njih 136 ušlo u finalni krug takmičenja, koji je održan u petak, 19. februara.

“BOSEPO olimpijada naučnih projekata je i ove godine organizirana uspješno uz praćenje svih relevantnih epidemioloških mjera. Iako je dio ushićenja i divne atmosfere na koju smo navikli izostao zbog obavezne društvene distance i ograničenog broja osoba u prostorijama, ponosni smo da smo ovu tradiciju održali i uspjeli dodatno razviti omogućivši većem broju stranih stranaca učešće u ovogodišnjem takmičenju. Ipak, najviše nas veseli što smo uspjeli organizirati ovaj događaj uživo. Naime, iako je to logistički bilo daleko izazovnije, odlučili smo se za taj pothvat prvenstveno zbog velikog broja nastavnika/mentora koji su nam se javili sa molbama da olimpijada ne bude u potpunosti online, jer bi to znatno umanjilo motivaciju učenika koji su već zasićeni online događajima i online nastavom. Činjenica da smo imali sluha za molbe onih koji rade direktno sa učenicima, kao i uloženi napori u sigurnosni aspekt takmičenja su urodili plodom, te smo po broju učesnika nadmašili protekle tri godine. To vidimo kao potvrdu kvaliteta ovog projekta i snažan izvor motivacije za njegov nastavak i razvijanje”, saopćeno je iz Richmond Park obrazovnih institucija.

Ovogodišnja BOSEPO olimpijada je posebna i po uključenju nove kategorije, pod nazivom “Sparklets” (u prijevodu “Iskrice”), koja je namijenjena za najmlađe školarce – učenike četvrtih, petih i šestih razreda osnovne škole. Cilj organizatora je da se kroz ovu kategoriju usmjerava njihova prirodna radoznalost, energija i entuzijazam u pravcu bavljenja naukom, kao i da se osiguraju novi naraštaji učenika koji će nauku voljeti i BOSEPO-u se rado vraćati, a sve u nadi da će BOSEPO rasti zajedno sa njima u nova otkrića i pobjede.

Pored nove kategorije za najmlađe, učenici iz cijele BiH, a i šire, imali su priliku da se takmiče u ukupno 7 već tradicionalnih kategorija, podijeljenih u dvije dobne skupine. Juniori (učenici od sedmog do devetog razreda osnovne škole) mogli su se takmičiti u tri kategorije (inženjering i IT, zaštita okoliša i kratki film), dok su seniori (učenici srednjih škola) mogli da se takmiče u četiri kategorije (energetika, inženjering i IT, zaštita okoliša i kratki film).

Najbolji projekti u četiri seniorske kategorije su nagrađeni titulom “Grand Gold” i stipendijama na Internacionalnom Burč univerzitetu (IBU), a svi projekti “okićeni” medaljama će imati priliku da učestvuju na brojnim internacionalnim takmičenjima, gdje će predstavljati svoje projekte škole, ali i našu zemlju. Iako je izgledno da će većina tih takmičeja biti online, organizatori BOSEPO olimpijade poručuju da BiH ima iznimno kvalitetne projekte koji će nesumnjivo i ove godine donijeti medalje, kao i proteklih 11 godina koliko se ova olimpijada održava.

Pored promocije BiH u svijetu, osnovni cilj BOSEPO olimpijade je upravo izgraditi ljubav prema naučno-istraživačkom radu i kreativnom stvaralaštvu kod djece i mladih u BiH, te im pružiti platformu putem koje mogu spoznati i pokazati svoje talente i sposobnosti, i usmjeriti iste u izgradnju bolje budućnosti za sebe i svoju domovinu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno