Info

Izviđači to mogu – zajedno na Mrakovici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon već tri uspješno završene aktivnosti, projekat „Izviđači to mogu“ je jučerašnjim okupljanjem više od 80 učesnika novom avanturom u Nacionalnom parku Kozara ušao u realizaciju četvrte aktivnosti po redu – Interetničkog zimskog kampa Mrakovica 2015 u organizaciji Odreda izviđača “Dr. Mladen Stojanović” iz Prijedora i Saveza izviđača općine Zenica. Susret mladih izviđača iz Zenice, Prijedora, Sarajeva, Prijepolja, Bajne Bašte, Novog Sada i Beograda je bio više nego emotivan, a prijateljstva koja smo sklopili tokom proteklih aktivnosti su postala veća.

U prelijepom ambijentu Mrakovice učesnici su smješteni u hotel Monument. Zahvaljujući dobro organizovanim domaćinima smještaj je protekao vrlo brzo i bez ikakvih problema, na našu radost.

Upriličilo smo veliku ceremoniju otvaranja kampa čiji je program vodio Zekerijah Avdić – Zeko, a naša planinka Merima Mustafić nam je otpjevala himnu projekta „IZVIĐAČI MOGU SVE“. Obratili su nam se Starješina odreda izviđača Dr Mladen Stojanović iz Prijedora Ernest Badnjević, Predsjednik Saveza izviđača općine Zenice Edin Šarić, a ispred domaćina sretan rad nam je poželio i kamp svečano otvorio g-din Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

Savršeno vrijeme, zimska idila, a potom novo jutro i DRUGI DAN VELIKOG SRCA JEDNAKIH U SVEMU.

Kroz lelujave srebrenkaste zavjese prodirali su prvi zraci sunca koji su nas probudili iz čvrstog sna. Jutro smo proveli uz Zumbu. Baš smo se zabavili! Naši moderatori su nas dobro podučili i probudili poluusnule učesnike. Ples nas je izmorio i morali smo obnoviti energiju doručkom koji je uslijedio odmah nakon razgibavanja.
Nakon kratkog odmora, podijelili smo se u dvije grupe, po četama. Dok se jedna grupa izviđača zabavila umijećem afirmacije, druga grupa se uoznala i oprobala u tradicionalnim igrama, tačnije Glamočkim gluvim kolom. Svi su se jako trudili da nauče i obogate svoje znanje o kulturi i tradiciji.
Definitivno najzanimljiviji dio dana bile su Sportske igre na snijegu. Takmičili smo se u tome ko će napraviti ljepšu tvorevinu od snijega. Svi su se jako potrudili i nije se mogao izabrati pobijednik.Kakvo bi zimovanje na Kozari bilo bez obilaska velikih bogatstava i raznih kulturnih znamenitosti koje ima u izobilju.

Članovi Centra za izgradnju mira su nas upoznali sa religijama naših komšija. Odgovarali su na naša pitanja. Večerašnji KZP posvetili smo našoj trogodišnjoj saradnji i pdsjetili se svih zajedničkih priča. Izvodili smo razne skečeve, koji su nas dovodili do suza, kao i izviđačke pjesme koje su ostavile najveći utisak na nas u protekle tri godine. Kraj dana smo završili upoznavanjem tradicije proslave Pravoslavne Nove godine kroz raznovrsne aktivnosti koje su nas jako umorile, tako da smo lako utonuli u san…

Druženje na Mrakovici



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno