Kultura

Izvedbom lutkarske predstave „Zlatokosa“ počinje 7. IFET

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Današnjom izvedbom predstave „Zlatokosa“ u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, nastale prema bajci braće Grimm, u režiji Jelene Đorđević i u produkciji Pozorišta lutaka Mostar počine 7. internacionalni festival edukativnog teatra – IFET, koji će trajati do 8. decembra. „Zlatokosa“  braće Grimm je čuvena bajka, koja je obilježila djetinjstvo svih nas. Bajka koju su pričali nama i koju ćemo mi prepričavati budućim generacijama. Riječ je o dirljivoj bajci o odrastanju, želji za slobodom koja nema nikakvu cijenu, te upoznavanju svijeta i ljubavi. Upravo prema toj bajci je nastala i ova lutkarska predstava, koja donosi pozorišnu čaroliju za najmlađu publiku u Bosansko narodno pozorište Zenica.

U predstavi igraju: Nina Popović, Ali Kamer Aksoy, Diana Ondelj Maksumić i Serđo Radoš.

Ovu poznatu bajku braće Grimm Jelena Đorđević je dramatizirala i adaptirala, a scenografiju i kreaciju lutaka uradila je Hristina Nedeva Mladenović. Autor scenske muzike je Srđan Marković.

Ovogodišnji, 7. internacionalni festival edukativnog teatra – IFET je posvećen upravo najpoznatijoj braći iz svijeta književnosti za djecu – Jacobu i Wilhelmu Grimmu. Ove godine se navršava 210 godina od prvog objavljivanja najpoznatije zbirke bajki (objavljene 1812. godine) i zbog te obljetnice je ovogodišnji IFET posvećen braći Grimm, koja su u naše živote, naša djetinjstva i naša odrastanja unijeli čaroliju bajke. Na ovaj način afirmišemo najmlađe da čitaju bajke i uživaju u predstavama nastalim prema bajkama.

Dan kasnije, u subotu, 3. decembra će biti upriličena XII smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona. Cilj Smotre je da okupi što veći broj djece predškolskog i školskog uzrasta radi druženja, edukcije i njihovog upoznavanja sa svijetom pozorišne umjetnosti.

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno