Kultura

Izložba Adele Behr: prve bosanskohercegovačke školovane umjetnice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija BZK „Preporoda“ priprema postavku izložbe naše prve bosanskohercegovačke školovane umjetnice Adele Behr.Izložba se realizuje u saradnji s Međunarodnom galerijom portreta u Tuzli.

Adela Behr rođena je u Tuzli 24. maja 1888.godine.Nakon završene osnovne škole porodica se seli u Sarajevo,gdje Adela završava Višu djevojačku školu,upisuje Učeteljsku školu,ali ljubav prema slikarstvu je odvodi u privatnu slikarsku školu kod profesora Šefera u Beču.Nakon uspješno položenog prijemnog ispita na Umjetničkoj školi za žene i djevojke,1910. godine vraća se u Bosnu i Hercegovinu kako bi od Vlade tražila materijalnu podršku za svoje školovanje,

međutim nije uspijevala dobiti stipendiju zbog stava da žena ne treba da se dalje školuje.Kako nije uspjela ostvariti stipendiju,vraća se u Beč i nastavlja neumorna slikati.Svojim požrtvovanim radom privlači pažnju profesora, a nakon pokazanih zavidnih rezultata,profesorski kolegijum omgućava joj besplatno školovanje.Svoje školovanje u Beču Adela upsješno završava 1914. godine, potom se vraća u Sarajevo sa željom da otvori slikarsku školu.Međutim odziv je bio mali i zbog početka Prvog svjetskog rata.Period između dva svejtska rata Adela provodi u Zenici,Jajcu,Kladuši,Drvaru,Bakru,Herceg Novom.Krku i Sarajevu.U obilaženju gradova koristi priliku da istražuje svoj potencijal,pa je vrijeme njenog boravka u Drvaru predstavlja značajan period njenog stvaralaštva i naziva se „drvarski period“.Za njen rad je značajno naglasiti i bavljenje grafikom,čime je postala prva grafičarka u Bosni i Hercegovini.

Prvu samostalnu izložbu imala je 1919.godine u Sarajevu, kao i 1939.godineu Zagrebu,a takođe se predstavila i učešćem u kolektivnim izložbama u Sarajevu, Novom Sadu i Zagrebu.
Adela Behr se u svoj umejtničkom stvaranju susretala i sukobljavala sa zastarjelim shvatanjima sredine o pozivu umjetnika,pogotovu žene-slikarke.Tome u prilog ide i činejnica da nikada nije dobila pristupnicu u Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.Umrla je 2.marta 1966.godine.

Otvaranje izložbe je u četvrtak,12.5.2022.godine u 19,00 sati u Galerijskom prostoru Sinagoge.

Otvaranju izložbe prisustvovate će kustosi Međunarodne galerije portreta Tuzla i direktor Galerije gospodin Edin Jahić.

Izložba ostaje otvorena do 16.5.2022.godine .Iizložbu se može vidjeti u terminima od 10,00 -13,00 sati i od 16,00 -19,00 sati.

P R E D S J E D N I C A

Galerija „Preporod“ Zenica

Amna Sofić, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno