Kultura

FOTO: U galerijskom prostoru Sinagoge u toku izložba Adele Behr, prve bh. školovane umjetnice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sinoć je otvorena izložba Adele Behr, prve bosanskohercegovačke školovane umjetnice. Organizator je Galerija „Preporod“ Zenica u galerijskom prostoru Sinagoge u saradnji s Međunarodnom galerijom portreta u Tuzli.

Izložba ostaje otvorena do 16.5.2022.godine i može se vidjeti u terminima od 10,00 -13,00 sati i od 16,00 -19,00 sati.

Nakon sinošnjeg otvaranja iz Galerije „Preporod“ su saopštili:

– Zahvaljujemo se Jevrejskoj opštini u Zenici na ustupljenom prostori; MGP Tuzla, direktoru Edinu Jahiću i kustosima; predsjedniku Preporoda BiH prof.dr Sanjinu Kodriću na dolasku i otvaranju izložbe, profesorici iz Poljske, učeniku Mahmić Semiru na divnoj izvedbi kompozicije na violončelu, Kenanu Hodžiću na organizaciji obilaska Zenice za naše goste, direktoru Muzeja grada Zenice, Adnadinu Jašareviću i svim članovima UO Galerije Preporod Zenica.

-Inače, Adela Behr rođena je u Tuzli 24.maja 1888.godine. Nakon završene osnovne škole porodica se seli u Sarajevo, gdje Adela završava Višu djevojačku školu, upisuje Učeteljsku školu, ali ljubav prema slikarstvu je odvodi u privatnu slikarsku školu kod profesora Šefera u Beču. Nakon uspješno položenog prijemnog ispita na Umjetničkoj školi za žene i djevojke, 1910.godine vraća se u Bosnu i Hercegovinu kako bi od Vlade tražila materijalnu podršku za svoje školovanje.

Međutim, nije uspijevala dobiti stipendiju zbog stava da žena ne treba da se dalje školuje. Kako nije uspjela ostvariti stipendiju, vraća se u Beč i nastavlja neumorno slikati. Svojim požrtvovanim radom privlači pažnju profesora, a nakon pokazanih zavidnih rezultata, profesorski kolegijum omogućava joj besplatno školovanje. Svoje školovanje u Beču Adela uspješno završava 1914.godine, potom se vraća u Sarajevo sa željom da otvori slikarsku školu. Međutim, odziv je bio mali i zbog početka Prvog svjetskog rata. Period između dva svjetska rata Adela provodi u Zenici, Jajcu, Kladuši, Drvaru, Bakru, Herceg Novom, Krku i Sarajevu.

U obilaženju gradova koristi priliku da istražuje svoj potencijal, pa vrijeme njenog boravka u Drvaru predstavlja značajan period njenog stvaralaštva i naziva se „drvarski period“. Za njen rad je značajno naglasiti i bavljenje grafikom, čime je postala prva grafičarka u Bosni i Hercegovini.

Prvu samostalnu izložbu imala je 1919.godine u Sarajevu, kao i 1939.godineu Zagrebu, a takođe se predstavila i učešćem u kolektivnim izložbama u Sarajevu, Novom Sadu i Zagrebu.

Adela Behr se u svoj umejtničkom stvaranju susretala i sukobljavala sa zastarjelim shvatanjima sredine o pozivu umjetnika, pogotovu žene-slikarke. Tome u prilog ide i činejnica da nikada nije dobila pristupnicu u Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.Umrla je 2.marta 1966.godine u Sarajevu -, kaže se u dostavljenom pozivu za medije od prof.Amne Sofić, predsjednice Galerije „Preporod“ Zenica.

 

E.Imamović

Foto Galerija „Preporod“ Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno