Kultura

FOTO: U galerijskom prostoru Sinagoge u toku izložba Adele Behr, prve bh. školovane umjetnice

Podijeli ovu vijest:

Sinoć je otvorena izložba Adele Behr, prve bosanskohercegovačke školovane umjetnice. Organizator je Galerija „Preporod“ Zenica u galerijskom prostoru Sinagoge u saradnji s Međunarodnom galerijom portreta u Tuzli.

Izložba ostaje otvorena do 16.5.2022.godine i može se vidjeti u terminima od 10,00 -13,00 sati i od 16,00 -19,00 sati.

Nakon sinošnjeg otvaranja iz Galerije „Preporod“ su saopštili:

– Zahvaljujemo se Jevrejskoj opštini u Zenici na ustupljenom prostori; MGP Tuzla, direktoru Edinu Jahiću i kustosima; predsjedniku Preporoda BiH prof.dr Sanjinu Kodriću na dolasku i otvaranju izložbe, profesorici iz Poljske, učeniku Mahmić Semiru na divnoj izvedbi kompozicije na violončelu, Kenanu Hodžiću na organizaciji obilaska Zenice za naše goste, direktoru Muzeja grada Zenice, Adnadinu Jašareviću i svim članovima UO Galerije Preporod Zenica.

-Inače, Adela Behr rođena je u Tuzli 24.maja 1888.godine. Nakon završene osnovne škole porodica se seli u Sarajevo, gdje Adela završava Višu djevojačku školu, upisuje Učeteljsku školu, ali ljubav prema slikarstvu je odvodi u privatnu slikarsku školu kod profesora Šefera u Beču. Nakon uspješno položenog prijemnog ispita na Umjetničkoj školi za žene i djevojke, 1910.godine vraća se u Bosnu i Hercegovinu kako bi od Vlade tražila materijalnu podršku za svoje školovanje.

PROČITAJTE I:   Collegium artisticum: Zenički aprilski salon

Međutim, nije uspijevala dobiti stipendiju zbog stava da žena ne treba da se dalje školuje. Kako nije uspjela ostvariti stipendiju, vraća se u Beč i nastavlja neumorno slikati. Svojim požrtvovanim radom privlači pažnju profesora, a nakon pokazanih zavidnih rezultata, profesorski kolegijum omogućava joj besplatno školovanje. Svoje školovanje u Beču Adela uspješno završava 1914.godine, potom se vraća u Sarajevo sa željom da otvori slikarsku školu. Međutim, odziv je bio mali i zbog početka Prvog svjetskog rata. Period između dva svjetska rata Adela provodi u Zenici, Jajcu, Kladuši, Drvaru, Bakru, Herceg Novom, Krku i Sarajevu.

PROČITAJTE I:   Collegium artisticum: Zenički aprilski salon

U obilaženju gradova koristi priliku da istražuje svoj potencijal, pa vrijeme njenog boravka u Drvaru predstavlja značajan period njenog stvaralaštva i naziva se „drvarski period“. Za njen rad je značajno naglasiti i bavljenje grafikom, čime je postala prva grafičarka u Bosni i Hercegovini.

Prvu samostalnu izložbu imala je 1919.godine u Sarajevu, kao i 1939.godineu Zagrebu, a takođe se predstavila i učešćem u kolektivnim izložbama u Sarajevu, Novom Sadu i Zagrebu.

Adela Behr se u svoj umejtničkom stvaranju susretala i sukobljavala sa zastarjelim shvatanjima sredine o pozivu umjetnika, pogotovu žene-slikarke. Tome u prilog ide i činejnica da nikada nije dobila pristupnicu u Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.Umrla je 2.marta 1966.godine u Sarajevu -, kaže se u dostavljenom pozivu za medije od prof.Amne Sofić, predsjednice Galerije „Preporod“ Zenica.

 

E.Imamović

Foto Galerija „Preporod“ Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010