Kultura

25. MKM “Zeničko proljeće” u Gradskoj biblioteci Zenica – predstavljeni romani dr. Avde Ćeranića “Sulejmin krug”, “Metak” i “Suze i krv”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U dupke punoj Čitaonici Gradske biblioteke Zenica u ponedjeljak, 9. maja 2022. godine, na Dan pobjede nad fašizmom, upriličena je promocija tri romana ljekara, književnika, slikara i antifašiste Avde Ćeranića. O Ćeranićevim romanima “Sulejmin krug”, “Metak” i “Suze i krv” govorili su prof. dr. Redžep Škrijelj, mr. Sead Husić, mr. Nermin Ormanović i profesor Elijas Rebronja.

Na Dan pobjede nad fašizmom posebno se govorilo o Ćeranićevom antiratnom romanu “Sulejmin krug”, a uvod u program bila je sjajna interpretacija upečatljivog kazivanja iz ovog romana koje je interpretirala glumica Sabina Kulenović. U uvodnom dijelu govorila je i dr. Slavica Milutinović, koja je posebno zaslužna za pripremu i realizaciju ovog izuzetno uspjelog književnog druženja.

Promotori su istakli da dr. Avdo Ćeranić dolazi s prostora gdje je rođen veliki majstor priče i putopisa Ćamil Sijarić, te da, na svoj način, i dr. Avdo Ćeranić baštini i uspješno nastavlja tradiciju kazivanja čiji utemeljitelji su velikani pisane riječi Avdo Međedović i Ćamil Sijarić.

M. Kasap



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno