Politika

ISTRAŽIVANJE: Koja stranka ima najveću podršku na Facebooku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ISTRAŽIVANJE: Koja stranka ima najveću podršku na Facebooku – Još lajkova, hoću da imam više od protukandidata… Ovo je mišljenje većine kandidata na izborima u Bosni i Hercegovini koji se kandiduju za neku od funkcija u vlasti. U ovom tekstu ćemo vam pokazati da postoji jedna važnija metrika od samog broja lajkova na Facebook stranici.

Piše: Admir Velić / izboriubih.com

Za primjere ćemo uzeti Facebook stranice stranaka koje u najvećoj mjeri participiraju u vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kako smo i naveli, ključ našeg istraživanja neće biti broj lajkova, koji i sami možete utvrditi i napraviti ljestvicu koja to stranka ima najveću podršku, nego ćemo kao metriku ovog teksta uzeti broj interakcija na stranicama. (eng. Engagements). Šta znače interakcije? To je ona metrika koja nam govori koliko ukupno Facebook korisnika klika, lajka, sheruje, komentariše, priča o toj stranici. To je mnogo važnija metrika od samog broja lajkova.

Zašto su interakcije važnije od broja lajkova?

Lajkove na Facebook stranici možete dobiti na razne načine. Tako što ćete pozvati svoje prijatelje da lajkaju stranicu, vaši prijatelji mogu svoje prijatelje pozvati, možete sponzorisati stranicu i time steći veći broj lajkova. Na kraju, možete svoju stranicu spojiti sa nekom drugom stranicom, i time steći još veći broj lajkova. Isto tako možete drugoj stranici promijeniti ime i tako dobiti svoju stranicu sa velikim brojem lajkova. Možete čak i kupiti lajkove, koji sigurno neće biti relevantni za vašu stranicu.  Svakako da posljednje tri metode ne podržavamo, jer ćete tako dobiti nerelevantnu publiku, i lajkovi će samo biti broj.

U prethodnim rečenicama smo vam pokazali kako broj lajkova na stranici ne znači mnogo, jer možete steći na pošten i nepošten način. Dok engagement, odnosno interakcija ne možete dobiti tako lako, pa je ta metrika dosta relevantnija.

Za naše istraživanje uzeli smo 15 Facebook stranica stranaka iz Bosne i Hercegovine, pa krenimo redom, ali od one sa najslabijim rezultatom.

Socijalistička Partija

Stranica trenutno ima 3.500 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu imali su povećanje od 0,3 %. Posljednjih sedam dana nisu objavili nijedan post  i tek 25 osoba je pričalo o njima.

HDZ 1990

Stranica trenutno ima 2.900 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu imali su povećanje od 0,3 %. Posljednjih sedam dana objavili su samo dva posta i time ostvarili interakciju sa samo 352 osobe.

BPS – Sefer Halilović

Stranica trenutno ima 4.400 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu imali su povećanje od 0,3 %. Posljednjih sedam dana nisu objavili nijedan post , ali je 450 osoba pričao o njima.

PDP – partija demokratskog progresa

Stranica trenutno ima 8.500 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu imaju povećanje od 0,3 %. Posljednjih sedam dana objavili su 14 postova i time ostvarili interakciju sa 1.900 osoba.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu

Stranica trenutno ima 7.900 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu imaju povećanje od 0,2 %. Posljednjih sedam dana objavili su dva posta i ostvarili interakciju sa 2.000 osoba.

Nezavisni blok

Stranica trenutno ima 11.800 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu imaju povećanje od 0,1 %. Posljednjih sedam dana objavili su 18 postova i ostvarili interakciju sa 2.200 osoba.

SBB – Savez za bolju budućnost

Stranica trenutno ima 21.100 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu nemaju promjena u broju lajkova. Posljednjih sedam dana objavili su osam postova i time su uspjeli ostvariti interakciju sa 2.500 osoba.

HDZ Bosne i Hercegovine

Stranica trenutno ima 10.300 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu imaju povećanje od 0,1 %. Posljednjih sedam dana objavili su 13 postova i ostvarili interakciju sa 5.400 osoba.

Narod i Pravda

Stranica trenutno ima 12.900 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu imaju povećanje od 0,4%. Posljednjih sedam dana objavili su 12 postova i time ostvarili interakciju sa 10.900 osoba.

Naša stranka

Stranica trenutno ima 33.400 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu imaju povećanje od 0,1%. Posljednjih sedam dana objavili su 20 postova i ostvarili interakciju sa 19.500 osoba.

SDA – Stranka demokratske akcije BiH

Stranica trenutno ima 32.300 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu imaju povećanje od 0,3%. Posljednjih sedam dana objavili su 17 postova i ostvarili interakciju sa 23.700 osoba.

Demokratska fronta Bosne i Hercegovine

Stranica trenutno ima 58.500 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu nemaju promjena u broju lajkova. Posljednjih sedam dana objavili su 45 postova i time ostvarili interakciju sa 24.000 osoba.

SDP BiH

Stranica trenutno ima 54.200 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu nemaju promjena u broju lajkova. Posljednjih sedam dana objavili su 18 postova i time ostvarili interakciju sa 26.300 osoba.

Srpska demokratska stranka

Stranica trenutno ima 20.400 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu imaju povećanje od 0,2%. Posljednjih sedam dana objavili su 57 postova i ostvarili interakciju sa 36.800 osoba.

SNSD – Okupljanje za Srpsku

Stranica trenutno ima 26.800 lajkova, i u odnosu na prošlu sedmicu imaju pad od 0,1%. Posljednjih sedam dana objavili su 52 posta i ostvarili interakciju sa 55.700 osoba.

Zaključak

Vidimo da stranica SNSD ima najveću interakciju sa korisnicima na Facebooku, iako Demokratska fronta ima najveći pojedinačni broj lajkova. Stranica SNSD-a ima duplo veću interakciju nego što imaju broj lajkova na stranici. Baš zbog tog podatka su interakcije mnogo važnije od broja fanova.

Vidimo da i stranice SNSD i SDS imaju po vise od 50 postova u toku sedmice,što znači da u prosjeku dnevno objave nešto više od 7 postova. Dvije najveće stranke u RS-u sun a Facebooku daleko iza konkurentskih opozicionih stranica stranaka.

Dok je situacija u Federaciji sljedeća, da postoji veliki broj stranaka koji imaju približan broj fanova, kao i interakcija.

Kako je Facebook iz godine u godinu smanjivao reach, odnosno doseg vaših objava tako su interakcije postale bitniji factor od broja lajkova. Zašto? Pa odgovor je jednostavan, jer npr. ako imate prosječnu stranicu od 1.000 lajkova, i objavite neki sadržaj vi njime možete dosegnuti mnogo manji broj ljudi nego što imate lajkova. No, ako imate dobru inteakciju sa fanovima, možete dosegnuti mnogo veći broj osoba, nego što imate fanova, što je pokazano i na primjerima SDS-a i SNSD-a koji imaju veću interakciju nego što imaju broj lajkova na stranici.

Uska je veza između broja fanova i interakcija, pa tako pro što trebate raditi je da organski, odnosno prirodno skupljate te fanove, jer bolje je imati stranicu od 300 lajkova koji će vam komentarisati, lajkati, sherovati, klikati, nego stranicu od 3.000 lajkova koji neće ostvarivati interakcije sa vašim objavama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno