Politika

Saopćenje za javnost: KO A-SDA ZDK

Saopćenje za javnost: KO A-SDA ZDK – Posljednjih dana svjedoci smo bezočnih laži i uvreda koje gradonačelnik Fuad Kasumović svakodnevno odašilje sa svojih plaćenih ‘virtualnih punktova’ i kojima brutalno obmanjuje javnost, a sve s ciljem da svoje političke protivnike satanizira, etiketira i umanji njihov ugled kod građana na predstojećim izborima.

Jedna u nizu njegovih bezočnih laži je i facebook objava od 28.09.2020. godine u kojoj svaka napisana riječ govori neistinom, mržnjom i spinovanim obmanama.

Tvrdnja da mu se svakodnevno obraćaju građani s prijavama o verbalnim prijetnjama i zastraživanju sama po sebi ne može biti tačna. Poznato je da gradonačelnik Kasumović uopće ne prima stranke niti ga interesuju njihovi problemi, a s druge strane, takvom tvrdnjom on podcjenjuje iste te građane, jer oni dobro znaju koja je adresa za njihove eventualne sigurnosne probleme – policija. Klasična zamjena teza! Takođe, on dobro zna zakonsku obavezu svakog građanina, pa i gradonačelnika, da prijavi saznanje o svakom krivičnom djelu, pa i tzv. ‘zastrašivanje’, te da društvena mreža facebook nije mjesto za rješavanje bilo kakvih sigurnosnih problema. O kojim slučajevima se radi, kojim licima, na kojem mjestu, ko su te žrtve!? Pa i laiku je jasno da se radi o čistom predizbornom kampanjskom populizmu, koje je po zakonu nedopušteno i kažnjivo. Njemu je samo važno da sve to lažno adresira na svoje političke neistomišljenike koji su svojim programskim djelovanjem, u korist svih građana, podobro ugrozili njegov budući izborni status.

Njegov navod da se u Zenici ‘bezbjednosna situacija drastično pogoršala’ je tendenciozan i neistinit, a poziv policiji ‘da spriječi dalje zastrašivanje Zeničana’ je čisto populistički i predizborni čin. Svima je poznato da policijska struktura KMUP Zeničko-dobojskog kantona ima mehanizme unutrašnjeg i vanjskog ocjenjivanja i nadzora njenog rada, neovisna i nadzorna tijela policijske strukture – te da nijedno od njih, uključujući i Skupštinu ZDK, nije procijenilo sigurnosno stanje u Zenici na način kako je to lažno i tendenciozno učinio Fuad Kasumović. Kakva ironija i poniženje – srozavati rezultate rada policije koju je do jučer javno hvalio i nagrađivao! O tome kako se u društvu naziva vaninstitucionalno nagrađivanje policije od strane izabranih zvaničnika, suprotno propisanim procedurama, nema potreba da komentarišemo – naši građani će to sami dobro prepoznati i definisati.

Vrhunac objave je cinizam gradonačelnika Kasumovića da će ‘biti prinuđen zaštitu zatražiti od Federalne uprave policije i druge policijske strukture u BiH’. Čisti politički spin – pozivati u pomoć istu tu policiju za koju skoro svi u Zenici znamo da istražuje odgovornost za propast ‘Zenicatransa’ i drugih javnih preduzeća, u koje je, navodno, i gradonačelnik duboko involviran kao predmet istrage. Takođe, zar je moguće da gradonačelnik jednog tako velikog grada kao što je Zenica ne poznaje ustavne nadležnosti policijskih struktura u Bosni i Hercegovini, te da je za lokalnu sigurnost jedino i samo odgovoran KMUP sa svojim policijskim upravama i policijskim stanicama, pa prijeti istoj onoj policiji koju je hvalio i nagrađivao da će tražiti pomoć od njoj nenadležnih policijskih struktura?

Tzv. ‘politički pritisak’ na rad policije čista je politička floskula i obmana javnosti – policija Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova sa svojim menadžmentom je profesionalno, tehnički opremljena i obučena da može riješiti skoro svako krivično djelo, što je do sada bezbroj puta pokazala. Rezultati rada policije tokom pandemije koronavirusa, te međusobna korelacija između upravljanja Ministarstvom i operativnog rada policije došli su do punog izražaja, što je vidljivo svim građanima Zenice, pa i šire regije.

Upravo ovakvim neprihvatljivim djelovanjem i obmanjivanjem javnosti gradonačelnik, ustvari, sije smutnju, strah i nesigurnost među građanima, s ciljem političke diskvalifikacije neistomišljenika, te ‘bježanja’ od vlastite odgovornosti za navodne zluopotrebe, pred istom tom policijom.

Gospodine Fuade Kasumoviću, Vaše gradonačelničko vrijeme ističe, kao i vrijeme Vaših poslušnika i poltrona, s kojima uz pijanke i terevenke svakodnevno zastrašujete javnost, smišljate nove podvale, sijete strah, mržnju i virtualne prijetnje – jednom riječju neprimjereno uznemiravate poštene građane Zenice. Vaši pijani poslušnici moraju biti svjesni činjenice da nas ne mogu zastrašiti, jer istina je uvijek najjače oružje. Pokušajte da bar u ovih posljednjih par mjeseci riješite pitanje plata u pojedinim Vama ‘nepodobnim’ javnim gradskim preduzećima. Ne zamazujte oči građanima predizbornim asfaltiranjem puteva njihovim novcima, a za Vašu predizbornu kampanju. Bolje je da građanima Zenice objasnite kako ste stekli toliku imovinu od svoje činovničke plate. Znamo da u tome ne možete uspjeti, jer to je nemoguće. Zbog toga, pakujte kofere i pripremajte se da u svome rodnom mjestu, u Gornjem Vakufu, na miru, u pravosudnim postupcima koji Vam slijede, provodite nezaslužene penzionerske dane!

Predsjednik KO A-SDA ZDK i delegat u Domu naroda FBiH

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem