Info

Istraživanje: 138 miliona Evropljana bez bankarskog računa

138 miliona Evropljana bez bankarskog računa
138 miliona Evropljana bez bankarskog računa
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Istraživanje: 138 miliona Evropljana bez bankarskog računa- Trećina Evropljana nema stalno zaposlenje, a među njima je čak 35 posto onih u životnoj dobi između 18 i 34 godine, pokazalo je istraživanje kompanije Mastercard koje se bavilo stanovnicima Evrope koji nemaju pristup službenim finansijskim tokovima.

Istraživanje pokazuje da 138 miliona Evropljana nema bankarski račun ili pristup platežnim metodama. Petina ispitanika, njih 20 posto ne želi imati bankarski račun, a 10 posto njih je reklo da nemaju povjerenje u banke.

Međutim, istraživanje je ukazalo i na znatno povećanje korištenja tehnologija u tom istom segmentu društva pa je pristup tehnologijama putem pametnog telefona skočio sa 29 posto u 2013. godini na 49 posto u 2016. godini.

Ipak, četvrtina ispitanika (27 posto) i dalje smatra da ne mogu pristupiti financijskim proizvodima i uslugama, što ukazuje na raskorak između populacije koja koristi tehnologije i one koja ima pristup finansijskim proizvodima i uslugama.

Stalna potreba za oslanjanjem na gotovinu čini te ljude izuzetno osjetljivim na gubitak ili krađu novca, sporove u vezi s plaćanjem – jer ne postoji elektronski trag ili dokaz transakcije, a također im u potpunosti onemogućava da obavljaju plaćanja unaprijed ili da raspoređuju uplate unaprijed, navodi se u istraživanju.

Komentirajući ove rezultate, Ann Cairns, predsjednica Sektora međunarodnih tržišta u kompaniji Mastercard, kaže da mnogi ljudi pojam isključenosti često doživljavaju kao problem tržišta u razvoju, ali da ovo izvješće jasno pokazuje da taj problem postoji i na evropskim tržištima koja se smatraju razvijenim.

“Onemogućenost pristupa finansijskim tokovima ima ozbiljan utjecaj na kvalitetu života pojedinaca jer im uskraćuje osnovne pogodnosti i mogućnost izbora, a lišava ih i većeg stepena zaštite, praktičnosti i pristupa globalnoj ekonomiji”, ističe Cairns.

Dodaje da, iako su rezultati o finansijskoj inkluziji zabrinjavajući, kada se uzmu u obzir povećani pristup tehnologijama kao što su pametni telefoni, jasno je da put do finansijske inkluzije vodi preko digitalnih tehnologija.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno