Info

Na području BiH oko 280 radioaktivnih gromobrana

Na području BiH oko 280 radioaktivnih gromobrana
Na području BiH oko 280 radioaktivnih gromobrana
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na području BiH oko 280 radioaktivnih gromobrana- Direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Emir Dizdarević izjavio je u utorak u Mostaru kako u BiH još uvijek postoji oko 280 radioaktivnih gromobrana.

– Trenutno je najvažnije da poskidamo sve radioaktivne gromobrane i odložimo ih na jedno mjesto te ih tako držimo pod kontrolom, kazao je u izjavi za medije Dizdarević, uoči otvaranja radionice na temu “Kultura nuklearne sigurnosti u praksi”.

Po njegovim riječima, uklanjanje radioaktivnih gromobrana svake se godine odgađa zbog neadekvatnog skladištenje tog otpada.

Na upit planira li se u BiH gradnja nuklearne elektrane, Dizdarević je istaknuo kako na području BiH nema potrebe za gradnjom takve elektrane jer u zemlji postoje drugi izvori električne energije, kako obnovljivi, tako i oni ne iskorišteni.

– Smatram da gradnja takvog projekta zahtjeva velike investicije, znanje i kvalitetan kadar – zaključio je direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Inače, četverodnevna radionica na temu “Kultura nuklearne bezbjednosti u praksi” održavat će se od 13. do 16. prosinca u Hotelu City u Mostaru.

Radionica se održava u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u suradnji s Državnom regulatornom agencijom za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) BiH.

novi.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno