Politika

Istinomjer: Kasumović ponovo tvrdi da nije davao predizborna obećanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, u intervjuu za Avaz TV, koji je objavljen 12. januara 2022. godine, govorio je ponajviše o dešavanjima s kraja prošle godine, kada je osumnjičen za zloupotrebu položaja u preduzeću Zenicatrans, te je za ovakav razvoj događaja okrivio Stranku demokratske akcije (SDA).

U tom kontekstu, Kasumović je izjavio da je ubedljivo pobijedio kandidata SDA u utrci za gradonačelnika Zenice na Lokalnim izborima 2020. godine, iako navodno nije imao predizborne skupove ni obećanja:

Ovdje je sistem SDA, koji je izgubio od mene, ponižen od naroda, razumijete, ponizili ih na izborima, ja bez ijednog predizbornog skupa, bez ijednog obećanja, dobio sam skoro 70% posto birača ovog grada.

Fuad Kasumović, 12.1.2022.

Podsjećamo, Istinomjer je tokom izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine u tekstu “Kasumović nedosljedan po pitanju predizbornih skupova” nedosljednim ocijenio njegovu odluku da kao politički subjekt i nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice neće održavati predizborne skupove u ovoj izbornoj kampanji.

Cijeneći svoje zdravlje, zdravlje svoje porodice i zdravlje svojih sugrađana, ja kao politički subjekt, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice donio sam odluku da neću održavati predizborne skupove u ovoj izbornoj kampanji. (…) Pozivam i ostale političke subjekte i političke partije da postupe na isti način i odustanu od održavanja predizbornih skupova kako bismo zajedno pokušali spriječiti širenje zaraze korona virusom te pomogli našem zdravstvenom sistemu, jer život i zdravlje naših građana bi nam svima trebao biti prioritet.

Fuad Kasumović, 19.10.2020.

Tako je, i pored navedene najave, tri sedmice kasnije održan predizborni skup Zeničke inicijative Fuad Kasumović, gdje je, kako je prenio portal Klix, “više stotina građana prigradskih naselja, a neki od njih su dovezeni i autobusom”, prisustvovalo predizbornom govoru Fuada Kasumovića i kandidata Zeničke inicijative.

Pored toga, iako Kasumović nije imao predizborni program, Istinomjer je prikupio 21 obećanje iz njegovih javnih istupa tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore u BiH 2020. godine, suprotno njegovoj tvrdnji da nije dao nijedno obećanje.

Ta obećanja, pored ostalih, odnosila su se na izgradnju trga Bosne i Hercegovine i trga Alije Izetbegovića, izgradnju podzemne garaže u Mokušnicama, Crkvicama i Novom Radakovu, izgradnju najmodernijeg aqua parka u regionu na mjestu sadašnjih bazena u Crkvicamapočetak gradnje poslovno-prodajne zone “Zenica jug” i radne zone “Zenica sjever” te druga.

U sklopu monitoringa kojim je obuhvaćen i grad Zenica, Istinomjer je u protekloj godini zabilježio određene aktivnosti na realizaciji devet Kasumovićevih obećanja, dok su na četiri obećanja provođene značajne aktivnosti.

U nastavku intervjua, Kasumović je ustvrdio i da nikad nije bio član SDA:

Ja znam dobro tu stranku, kažem Vam, član nikada nisam bio, ali su mi davali najveće pozicije kao odlučnom i sposobnom čovjeku.

Fuad Kasumović, 12.1.2022.

I ova tvrdnja gradonačelnika Zenice bila je predmet analize Istinomjera u proteklom periodu, budući da je on već davao kontradiktorne tvrdnje vezane za njegovo članstvo u SDA.

Naime, u augustu 2009. godine, Kasumović je rekao “da nije ni u jednom organu SDA”, a na pitanje novinara “jeste li član i jeste li dužni provoditi program SDA koja Vas je imenovala na mjesto zamjenika državnog ministra?”, Kasumović je, između ostalog, odgovorio:

Jesam član, ali ne moram ničiji program provoditi. Ja sam zamjenik ministra za sve građane BiH. Bilo bi lakše da se ja opredijelim za jedno i da, što kaže narod, gladim i govorim…

Fuad Kasumović, 9.8.2009.

S obzirom na to da Fuad Kasumović jeste prisustvovao predizbornom skupu te je imao predizborna obećanja, Istinomjer njegove tvrdnje ocjenjuje neistinitima.

Autor: istinomjer.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno