Info

Islamska zajednica: Naš ugovor sa državom ne može biti predmet političke trgovine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz Islamske zajednice ističu kako podržavaju svako nastojanje da se ispravi nepravda i diskriminacija prema muslimanima u BiH koja se ogleda i u činjenici da se godinama neopravdano blokira potpisivanje ugovora ove vjerske zajednice sa državom.

Nakon okončanja sastanka stranaka Osmorke i SNSD-a jučer u Doboju, lider NES-a Nermin Ogrešević istakao je i da se razgovaralo o potpisivanju ugovora između države i Islamske zajednice u BiH što je već dugo na čekanju, iako su uslovi za to ispunjeni.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, komenitrao je da je njegova stranka otvorena za takve razgovore, ali da je potrebno vidjeti kako takav ugovor utječe na poslodavce te da li je potrebno dopuniti ugovore između BiH i drugih vjerskih zajednica.

Danas su na takve najave reagirali iz Islamske zajednice.

“Ugovor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ne treba i ne može biti predmet bilo kakve političke trgovine niti ucjene. Ugovorom se garantuju osnovna vjerska prava muslimana i Islamska zajednica dovodi u isti položaj kao i druge vjerske zajednice i crkve koje već imaju takve ugovore potpisane i to je pravo s kojim se ne može trgovati”, naglasili su.

Ističu i kako nije tačno da se nacrtom ugovora Islamskoj zajednici daje više prava nego drugim vjerskim zajednicama i crkvama u njihovim ugovorima.

“Jedino po čemu se ovi ugovori razlikuju jesu određene specifične vjerske prakse vezane za islamsko učenje i tradiciju koje se uz poštivanje svih principa sekularnog društva i individualnih sloboda akomodiraju u bosanskohercegovačkom društvu”, navedeno je u saopćenju.

Islamska zajednica se nada što skorijem potpisivanju ugovora, naročito zbog činjenice da je njegov tekst usaglašen na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uz saglasnost i konsultacije vlasti oba entiteta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno